Hallå där Systrarna Elfstrand!

Systrarna Elfstrand driver den största YouTube-kanalen i norden inom ridsport (!), driver ridsportbutiken Hästhuset, designar egna ridleggings, har skapat debatt kring allt från storlek på ryttare till vilket bett man kan tävla med. Dessutom hittar du övningar med Emma & Anna i Ridesum App! Vi ställde några frågor till Anna & Emma.


Vilken är den viktigaste lärdomen från att vara hästentreprenörer, som ni vill dela med er av till andra som drömmer om att bli entreprenörer?

- Vi är hästentreprenörer på ett kanske lite annorlunda sätt mot många andra. De flesta tänker nog att du måste rida tio hästar om dagen och driva ett stort stall, men bara du har fantasi och driv så finns det flera andra sätt att gå tillväga. Vi jobbar mer med sociala medier och webbshop, vilket är kul då vi får jobba med vårt största intresse på det sättet vi föredrar och är bäst på. Vårt tips är därför att hitta det du brinner för inom ridsporten och satsa på det!

Foto: Anna/Emma Elfstrand

Vad inspirerar och motiverar er?

De som motiverar oss allra mest är våra hästar. I de perioder de är skadade eller ur form så blir vi genast otroligt mycket mindre motiverade. Jag tror att det är många hästmänniskor som känner igen sig i just denna sorts motivation. Annars plockar vi lite inspiration från alla möjliga håll. Det kan vara alltifrån en video vi ser på Instagram, till en kommentar från en av våra följare. Vi får otroligt många bra tips och härlig inspiration från de som följer oss på våra sociala medier!


Hur tror ni att ridsporten kommer utvecklas de kommande fem åren?

Vi tycker oss se en positiv förändring inom ridsporten, även om det inte går så snabbt som vi skulle vilja. Det känns som om fler börjar reflektera över sin egen hästhållning och ridning och inte bara gör saker p.g.a. traditioner eller "för att proffsen gör så". Det är bra att vi blir fler och fler som vågar ifrågasätta delar av sporten, för hästarnas skull. Vi tror att hästsporten kommer att växa sig ännu större på sociala medier, och att fler kommer hämta sin inspiration därifrån, varför också Ridesum ligger bra i tiden och behövs för vår generation av hästmänniskor!


Vad är era favoritövningar med era hästar?

Vi är ganska "basic" när det kommer till övningar under våra ridpass, och i dressyren så älskar vi alla övergångar, men också att flytta hästarna för skänkeln. När det kommer till hoppning och markarbete så gillar vi övningar där vi lätt kan checka av hur samspelta vi är med hästarna. Klockan är en perfekt sådan övning. Med bara bommar eller små hinder kan du checka av om hästen är framme för skänkeln, tar bromsen och lyssnar på dina vändande hjälper. En övning som också kan varieras beroende på din och hästens erfarenhet, och sådana övningar älskar vi! En annan favoritövning är att lägga fram två bommar med ungefär 25 meter emellan, och variera galoppsprången emellan dem.

Digital hoppträning: "Det känns som jag står i manegen."

”Jag blir förvånad över hur äkta det känns, det känns som jag står i manegen" säger Marit Flyhammar, C-tränare hoppning & dressyr.


"Jag kommer använda det på tävlingar, vid framhoppning och bangång", säger eleven Saga Lannerfelt, som nu siktar mot Medelsvår B med sin häst Droppan.

Ny app löser problem för ryttare och instruktör

23 februari 2019

Det skulle kunna vara vilken ridlektion som helst i ridhuset på Upplands Bro ryttarförening. 14-åriga Saga Lannefelt hoppar sin D-ponny Droppan under tränaren Marit Flyhammers ledning. Det är bara det att ekipaget filmas och tränaren sitter vid sin dator flera mil bort och coachar genom ett headset."


– Det är jättebra ljud och man hamnar som i en bubbla, jag känner mig lugnare på något vis när det bara är jag och tränaren som har kontakt, säger Saga Lannefelt.

Ny ridsportapp för träning på distans: "Kan ha elever över hela landet”

4 februari 2019

Nu har ridsportappen Ridesum lanserats. Appen möjliggör träning på distans via streaming och innehåller en sökbar tränar- och expertbank.

– Tränare och experter kan effektivisera sin verksamhet och ryttare kan utvecklas snabbare, då professionell träning blir tillgänglig för alla, säger Jenny Stråhle.

Jenny Stråhle medverkar i Hästjobbet

9 januari 2019

Melinda From intervjuar i podden Hästjobbet Jenny Stråhle, som gick från trygg anställning som marknadschef till Startup-entreprenör och grundare av bolaget Ridesum. De diskuterar allt från entreprenörsskap, begreppet horsetech och tips på inspirerande poddar.

Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan

– vill expandera utomlands

7 november 2018

I sin första investeringsrunda tar ridappen Ridesum in 750 000 kronor, med Star Stables Fredric Gunnarson som en av investerarna. Pengarna ska användas för produktutveckling, marknadsföring och att ta tjänsten utanför Sveriges gränser.

Ny app möjliggör träning utan resor

18 augusti 2018

HÄSTLIV: Samarbetsplattform som ger bättre förutsättningar. ”Långa avstånd, tidsbrist och krånglig logistik ska inte få stå i vägen för utveckling, så jag bestämde mig för att ta fram en lösning”, säger Jenny Stråhle, i reportaget i NWT.

Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans

23 juli 2018

Jenny Stråhle hade häst i Stockholm medan hennes favorittränare höll till i Skåne. Detta dilemma blev upprinnelsen till appen Ridesum, som hon och entreprenörskollegan Karin Lindell släpper i höst. Och som möjliggör att du kan rida för tränare när och var du vill. Läs gärna mer i artikeln i Hippson.

Horsetech - en galopperande marknad

15 juni 2018

Horsetech är ett samlingsnamn för teknik som ska underlätta inom ridsporten. ”Sverige ligger som vanligt i framkant när det gäller tech, och så även när det gäller horsetech”, säger Ridesums vd Jenny Stråhle i horsetechreportaget från EFN.

Ny teknik skapar affärer i hästbranschen

15 februari 2018

I slutet av januari deltog Ridesum på Hästkraftig Innovationsdag i Flen som anordnades av Agro Sörmland. Vi är otroligt glada för den fina respons vi fick från alla besökare! Läs gärna mer i artikeln i Eskilstuna Kurirens Affärsliv. 

Toppchef från Telenor till Ridesum

5 februari 2018

Karin Lindell, tidigare Head of Communications på Telenor Sverige, går in som medgrundare och Kommunikationschef på Ridesum. 


- Med min erfarenhet inom kommunikation och digitalisering, samt brinnande intresse för hästar och träning, ser jag fram emot att sätta Ridesum på kartan. Ridsporten är digitalt underutvecklad och det öppnar upp för spännande möjligheter. Ridesum kommer att förändra hur ridsporten tidigare sett på träning, säger Karin Lindell, medgrundare och Kommunikationschef.


Karin avslutade rollen som Head of Communication på Telenor Sverige den 1 februari för att satsa på digitaliseringen av ridsporten på heltid. Innan dess har hon arbetat som chef för internkommunikation på Telenor samt Karolinska Institutet. Hon har också mångårig kommunikationserfarenhet från PR-byrån Springtime. 

Det är en fråga om demokratisering

7 oktober 2017

"Du kan besöka vårdcentralen i en app och få tips på övningar av en personlig tränare via videochatt. Så varför inte låta ridlektionen ta plats i mobilen?" I höstas skrev Breakit, Sveriges nyhetssajt om techbolag och startups, om Ridesum (tidigare Hoorsy). 

Ridesum vann Gather Idea of the Year

16 september 2017

Under Gather Motivation Labs medverkade Ridesums grundare Jenny Stråhle och pitchade för en tung jury från bland annat EQT Ventures, Dagens Industri, Industrifonden och Schibstedt. Och visst gick det bra - Ridesum vann Gather Idea of the Year 2017!