Möt Ridesumtränaren Nina Hofmann Küppers

10 OKTOBER 2019

Nina Hofmann Küppers brinner för dressyr och driver sedan 2008 Wisbohammar Dressage, ett tävlings- och utbildningsstall som tar emot kundhästar för tillridning och försäljning. Hon är även dressyrtränare och den yngsta ryttaren i Sverige som ridit en världscupsfinal.


Vad är det bästa med ditt jobb?

– Ridningen! Jag jobbar främst med mina egna tävlingshästar. Jag har den fantastiska lyckan att ha hästar som vi äger själva och kan behålla. Vi köper dem unga, och utbildar hela vägen.


Vilka är de största utmaningarna upplever du som egenföretagare inom ridsporten?

–Största utmaningen är att få ekonomi i det man driver, och det är tyvärr svårt med inackorderingar. Det kostar mycket med kallhyra, foder, spån och personal. Jag har turen att äga en gård med mina föräldrar i Gnesta, vilket ger möjlighet att hålla en bra prissättning. Jag har ryttare som kommer till mig från Stockholm, eftersom det kostar lika mycket att ha inackordering och träning hos mig som det kostar att bara ha en stallplats i Stockholm.


Hur gör du för att få en god ekonomi i din verksamhet?

– Man måste vara självsäker, våga sätta ett bra pris och hålla det. Man ska inte skämmas för sina priser. Det handlar också om att kunna erbjuda sina anställda bra löner, vilket även kunderna är måna om.


Det är lätt att folk vill ha mer än det man erbjuder. Man behöver vara tydlig och förklara vad som kostar. En månadskostnad kan låta hög, men bryter man ner den till en dygnskostnad och förklarar att för det får hästen boxplats, foder och ridning så blir det lättare att förstå. Vi har även en prislista för extra tjänster. Hos oss får kunderna välja från den så servicen blir skräddarsytt för varje häst, eftersom alla hästar är olika.


Du har en diger meritlista och är bland annat den yngsta ryttaren i Sverige som ridit en världscupfinal (Nina red finalen som 20-åring).

När du tittar i backspegeln – vilka viktiga vägval har du tagit som bidragit till framgångarna?

– Att jag lämnade Sverige och valde att flytta till Tyskland för att jobba i stall. Jag fick rida många olika hästar varje dag och det var otroligt mycket fokus på sist och inverkan. Tyskland innebar också helt andra tävlingsmöjligheter. Man är mitt i smeten och det finns massor av tävlingar, vilket är ovärderligt.


Sedan ska man veta att det är lägre standard i Tyskland och mer ”maskinellt”. Man rider hästarna, sedan står de i boxen. Jag tror inte alls på hållbarheten i det.


Hur förbereder du dig mentalt inför en kommande prestation?

– Har jag en häst som är lite stressad och nervös brukar jag knoppa själv inför tävling. Det skapar lugn och kontakt med hästen, man hittar varandras frekvens. På tävling är jag noggrann med att ha min egen tid. Jag är själv i hästbussen, fixar saker i lugn och ro och planerar för starten. Jag sätter mig även ner en stund och visualiserar dressyrprogrammet. Jag ser hur jag rider, hur jag ska tänka i de svårare delarna, men även i de lättare delarna. Det är lätt att missa i de lätta delarna så det är bra att gå igenom dem också.


Framridningen är extremt individuell beroende på hästen. Jag värmer upp hästen, men sitter inte och trimmar rörelser. Hästen ska bli avspänd och på gott humör. Det ska vara enkelt och positivt, hästen ska känna att den är grym innan den presterar. Efter starten gör jag en kort reflektion hur det har gått, vad som var bra och vad vi kan jobba på till nästa gång. Jag har en viktig regel för alla; om du inte löst det hemma kommer du inte att lösa det på tävling heller.


Vad är det viktigaste som ryttare bör reflektera över efter ett träningspass med sin häst?

– Vad man själv har gjort för fel. Det låter inte så kul, men det är jätteviktigt att reflektera över sin egen påverkan. Det är lätt att säga att hästen har svårt för vissa saker. Jag brukar ställa ledande frågor så eleven reflekterar själv vad de gör och vad de kan ändra på för att lösa problemen.


Du använder Ridesum både som elev och tränare. Berätta hur hjälper Ridesum dig!

– Ridesum är en otrolig hjälp för elever som vill ha hjälp på framridning på tävling. Istället för att de ska ta med mig fyra dagar på ett meeting med kostnader för boende, mat etc, kan jag vara med via Ridesum inför starten. Det är en otrolig trygghet för eleven.


För mig själv har Ridesum möjliggjort att jag kan rida oftare för min tränare Pether Markne. Det är superbra att få kontinuerlig träning. Appen är så himla enkel att använda, och det känns som en vanlig träning. Fler tränare och ryttare borde testa och själva uppleva det.


Vem inspirerar dig och varför?

– Isabell Werth, eftersom hon tar upp häst efter häst på högsta nivå. Hon får hästarna att göra de svåra sakerna med lätthet och glädje. I Sverige tycker jag att Pether Markne är helt outstanding på att få hästarna att jobba igenom kroppen. Och Louise ”Lussan” Nathorst som jag också tränar för. Hon har själv varit på absolut högsta nivå och har ett fantastiskt sätt att undervisa enkelt, men också otrolig detaljrikt.


Boka Nina i Ridesum och följ henne på Instagram och Facebook.

Lisen Bratt Fredricson:

"Ridesum gör att fler kan träna och utvecklas"

2 OKTOBER 2019


Vi är mycket glada och stolta över att Lisen Bratt Fredricson kommer in som ägare och ambassadör i Ridesum.


– Jag har följt Ridesum och tycker att plattformen är väldigt intressant. Det möjliggör att fler kan träna och utvecklas oavsett var de befinner sig, vilket gynnar en levande landsbygd. Det är en viktigt utveckling som jag gärna är med och bidrar till, säger Lisen Bratt Fredricson.


Varmt välkommen Lisen till Ridesum-teamet!

"Ridesum har underlättat min undervisning enormt"

30 SEPTEMBER 2019

Jennie Larsson är B-tränare i dressyr och använder Ridesum varje vecka som tränare. Det har underlättat mycket för både henne och hennes elever.

Hör mer här!

Från vild till tam på 100 dagar

6 AUGUSTI 2019

Sophie Lindhe är en av de fantastiska tränare som finns i Ridesum. Hon åkte till USA för att träna vilda Mustanger. I tävlingen "Extreme Mustang Makeover" hade hon 100 dagar på sig att träna en vild häst till en säker rid- och arbetshäst. Ta del av hennes inspirerande historia här!


”Viska var ett fem år gammalt vildhäststo från Divide Basin, Wyoming. När jag hämtade henne var hon inget annat än ett fyrsiffrigt nummer med tovig man, matt päls och inget liv i ögonen. Resan vi gjorde tillsammans under de 100 dagarna var helt otrolig. Lite i taget började hon lita på mig mer och mer – första dagen med några klappar, andra dagen tog vi av numret som satt i ett snöre kring halsen och tredje dagen fick jag på grimman för första gången. Jag gick långsamt och lekfullt framåt och vande henne vid olika läskiga föremål och till slut efter 12 dagar från helt vild var hon redo att ridas för första gången. Eftersom jag hade varit ihärdig och noggrann med mina förberedelser gick den första ridturen väldigt lugnt till, inga problem och ingen action – precis som jag vill ha det!


Under våra 100 dagar tillsammans förändrades Viska helt och hållet. Pälsen började glänsa, inget trassel i manen och det gnistrade av liv och nyfikenhet i hennes ögon. Jag gjorde allt möjligt med henne, red ut i skogen, olika hinderbanor, festivaler, sköt pistol från hästryggen, vallade kor och mycket mer. Jag ville skapa en häst som hade ”been there, done that-inställning” och som inte hade några olater. Det jag var allra mest stolt över var på det sätt jag fick henne nyfiken. När jag var färdig med min träning så var hennes naturliga reaktion att gå upp och lukta på samt undersöka allt som skrämde henne, vilket är en egenskap jag älskar!


Tävlingshelgen kom. Min mamma flög in från Sverige bara för att se mig tävla under helgen. Glädjetårarna sprutade när jag hämtade henne på flygplatsen. Viska var helt otrolig, vi presterade bra i klassen ”Handling & conditioning” där vi tog 8:e plats och sedan ägde vi klassen ”Trail” som vi vann! Det var helt klart ett av mitt livs stoltaste ögonblick. Vi klarade oss hela vägen till topp 10 där jag stod sida vid sida med nio riktigt duktiga hästtränare som sysslade med hästar på heltid – jag var ju bara en rookie i sammanhanget. Ironiskt nog fick jag även utmärkelsen ”Rookie Champion”. Efter finalomgången slutade jag till sist på en hedrande femteplats. Mitt största mål uppnåddes och Viska fick ett helt fantastiskt, väldigt kärleksfullt, nytt hem. Hon bor nu tillsammans med två hästkompisar hos ett äldre par som avgudar henne. Jag vet att jag inte kan rädda alla hästar, men jag förändrade i alla fall livet för Viska för alltid och det är jag otroligt stolt över."


Det finns två podcast-avsnitt om du är intresserad av att höra mer om hur "Extreme Mustang Makeover" gick till – sök på ”Vilket hästjobb!” avsnitt 32 och 33. Sophie hjälper ryttare med att bygga en stark relation med mycket tillit för en mer problemfri vardag med sin häst. Boka Sophie i Ridesum och följ hennes företag Swedish Equillence på Instagram och Facebook.

Lotta & Kajsa Björe om Ridesum

18 JUNI 2019

Är du ryttare och vill ha med din tränare på tävling? Gör som Lotta och Kajsa Björe – använd Ridesum på framridning och vid bangång. Spara resor, miljö och nå bättre resultat!

Ridövningar med Felicia Nolåker i appen!

13 JUNI 2019

I vår app hittar du kunskapsfilmer inom olika discipliner. Missa inte ridövningar med Grand Prix-ryttaren och dressyrtränaren Felicia Nolåker.


In i appen och kika!

Hallå där Hållbarhäst!

Camilla Välimaa och Jenny Blomberg driver Hållbarhäst och vill både bidra till en ökad kunskap om hållbar utveckling kopplat till ridsporten och hästverksamheter samt till mer aktiviteter, handlingar och förändringsarbete. Varför beskriver de hästen som planetskötare och hur kan man som ryttare få en mer hållbar häst?


Ni pratar om hästen som planetskötare – vad betyder det?

Att vara planetskötare innebär att skapa ett hållbart samhälle med hänsyn till planeten, människor och djur. Hästen som planetskötare har potential att bidra positivt till att förvalta vår planet. Ofta talar vi om att minska den negativa påverkan på miljön men det behöver inte vara så. T.ex., om hästgödsel förs tillbaka till åkern (istället för att eldas upp) har vi en chans till ett hållbart jordbruk, på riktigt. Om hästen får beta hållbart i naturbeteshagar, kan den bidra till att främja biologisk mångfald, t.ex. pollinerar. Var tredje tugga vi tar är pollinerad av ett bi.

Camilla Välimaa och Jenny Blomberg driver Hållbarhäst.

Hur kan man som ryttare få en mer hållbar häst och tänka på miljön?

En förändring sker när många gör något. Men varje person som bidrar till att ta olika steg i en hållbar riktning gör skillnad. Det är viktigt att du väljer de lösningar som passar bäst för dig, din sköthäst, dina hästar eller din verksamhet utifrån de förutsättningar du har. I skriften ”Hästen och hållbar utveckling” har vi samlat tio hållbarhetsutmaningar kopplat till hästen, och med tips på vad man kan göra.


Hur tror ni att ridsporten kommer att utvecklas de kommande fem åren?

Efter den extrema sommaren 2018 ser vi att miljö och klimat har börjat tas på allvar. Vi får fler frågor av personer och företag som vill agera hållbart. Vi ser också mer forskning om hästens välfärd och frågor kopplat till ridning och hästhållning. Det gör att vi kommer att få bättre information till att ta mer välgrundade beslut. Marknaden bubblar också med nya innovationer som skapar tillgänglighet, säkerhet och har miljön som en naturlig komponent i affärsidén – t.ex. ni. Om fler skulle använda Ridesum tänk vad många bilresor vi kunde undvika, och därmed utsläpp. Swish har möjliggjort mindre kontanthantering för tränare, hovslagare och andra inom hästnäringen. Till sist, vi hoppas verkligen att det dyker upp förebilder för hållbarhet och hästar. Roligast just nu är vår vän Ulf Johansson som tagit fram begreppet Outfluncer…en motreaktion till tjustiga ytor och prylhets, med glimten i ögat.


Vem/vad inspirerar och motiverar er?

Gemensamt är att vi arbetat med hållbarhets– och klimatfrågor i många år och med kunskap kommer ansvar. Vi är övertygade om att vi får ett bättre liv om vi lever det med respekt för andra. Att alla får möjlighet att tillgodose sina behov utifrån vad man behöver, oavsett om man är människa, häst eller bi. Vi vet också att människans välfärd är starkt kopplat till hälsosamma ekosystem. De förser oss med produkter och tjänster som ger oss bra liv. Dessa måste vi vårda.


Ni hittar mer fakta & inspiration här: www.hållbarhäst.se

Pether Markne om Ridesum

1 MAJ 2019

”För mig sparar Ridesum massor av tid, flyg och det blir billigare för eleven. Jag är väldigt imponerad och kommer använda det mycket.”


– Pether Markne, A-tränare hoppning & dressyr, OS-ryttare & landslagstränare


B-tränare Kajsa Boström testar Ridesum

1 maj 2019

B-tränare Kajsa Boström skriver i sin blogg "Tränar-Kajsas betraktelser" på Hippson.se om Ridesum.


"En av mina elever i Stockholmsområdet fick agera testpilot och vad det gäller det tekniska fanns inget att klaga på. Appen, med en omstart, funkade bra och ljud och ljus var helt ok."

"...Så som ett komplement till träning i verkliga världen, med ekipage där samarbetet redan finns ser jag ett användningsområde. Miljöaspekten finns också, det blir färre mil för ekipagen i energislukande åkdon och det ska inte underskattas.


Jag träffade en av Ridesums initiativtagare, Karin Lindell på Euro Horse i Göteborg för några veckor sedan. Hon riktigt lyste av entusiasm över sin skapelse! Jag berättade om mina tankar kring appen och vad jag såg för svagheter i systemet. Det ska bli intressant att se hur detta utvecklas.


Som sagt, ett komplement när tid och avstånd gör att träningstillfällen blir för sällan. Inte i stället för... Det går också bra att filma och skicka filmen i efterhand för bedömning och feedback, alla har ju inte så bra täckning. Det gäller att vara uppdaterad både här och där!"

Elfstrands testar Ridesum

10 APRIL 2019

Anna Elfstrand hopptränar digitalt med C-tränaren i hoppning, Sara-Li Vestberg. Hör vad Systrarna Elfstrand tycker om Ridesum i klippet!


Hallå där Systrarna Elfstrand!

Systrarna Elfstrand driver den största YouTube-kanalen i norden inom ridsport (!), driver ridsportbutiken Hästhuset, designar egna ridleggings, har skapat debatt kring allt från storlek på ryttare till vilket bett man kan tävla med. Dessutom hittar du övningar med Emma & Anna i Ridesum App! Vi ställde några frågor till Anna & Emma.


Vilken är den viktigaste lärdomen från att vara hästentreprenörer, som ni vill dela med er av till andra som drömmer om att bli entreprenörer?

- Vi är hästentreprenörer på ett kanske lite annorlunda sätt mot många andra. De flesta tänker nog att du måste rida tio hästar om dagen och driva ett stort stall, men bara du har fantasi och driv så finns det flera andra sätt att gå tillväga. Vi jobbar mer med sociala medier och webbshop, vilket är kul då vi får jobba med vårt största intresse på det sättet vi föredrar och är bäst på. Vårt tips är därför att hitta det du brinner för inom ridsporten och satsa på det!

Foto: Anna/Emma Elfstrand

Vad inspirerar och motiverar er?

De som motiverar oss allra mest är våra hästar. I de perioder de är skadade eller ur form så blir vi genast otroligt mycket mindre motiverade. Jag tror att det är många hästmänniskor som känner igen sig i just denna sorts motivation. Annars plockar vi lite inspiration från alla möjliga håll. Det kan vara alltifrån en video vi ser på Instagram, till en kommentar från en av våra följare. Vi får otroligt många bra tips och härlig inspiration från de som följer oss på våra sociala medier!


Hur tror ni att ridsporten kommer utvecklas de kommande fem åren?

Vi tycker oss se en positiv förändring inom ridsporten, även om det inte går så snabbt som vi skulle vilja. Det känns som om fler börjar reflektera över sin egen hästhållning och ridning och inte bara gör saker p.g.a. traditioner eller "för att proffsen gör så". Det är bra att vi blir fler och fler som vågar ifrågasätta delar av sporten, för hästarnas skull. Vi tror att hästsporten kommer att växa sig ännu större på sociala medier, och att fler kommer hämta sin inspiration därifrån, varför också Ridesum ligger bra i tiden och behövs för vår generation av hästmänniskor!


Vad är era favoritövningar med era hästar?

Vi är ganska "basic" när det kommer till övningar under våra ridpass, och i dressyren så älskar vi alla övergångar, men också att flytta hästarna för skänkeln. När det kommer till hoppning och markarbete så gillar vi övningar där vi lätt kan checka av hur samspelta vi är med hästarna. Klockan är en perfekt sådan övning. Med bara bommar eller små hinder kan du checka av om hästen är framme för skänkeln, tar bromsen och lyssnar på dina vändande hjälper. En övning som också kan varieras beroende på din och hästens erfarenhet, och sådana övningar älskar vi! En annan favoritövning är att lägga fram två bommar med ungefär 25 meter emellan, och variera galoppsprången emellan dem.

Digital hoppträning: "Det känns som jag står i manegen."

”Jag blir förvånad över hur äkta det känns, det känns som jag står i manegen" säger Marit Flyhammar, C-tränare hoppning & dressyr.


"Jag kommer använda det på tävlingar, vid framhoppning och bangång", säger eleven Saga Lannerfelt, som nu siktar mot Medelsvår B med sin häst Droppan.

Ny app löser problem för ryttare och instruktör

23 februari 2019

Det skulle kunna vara vilken ridlektion som helst i ridhuset på Upplands Bro ryttarförening. 14-åriga Saga Lannefelt hoppar sin D-ponny Droppan under tränaren Marit Flyhammers ledning. Det är bara det att ekipaget filmas och tränaren sitter vid sin dator flera mil bort och coachar genom ett headset."


– Det är jättebra ljud och man hamnar som i en bubbla, jag känner mig lugnare på något vis när det bara är jag och tränaren som har kontakt, säger Saga Lannefelt.

Ny ridsportapp för träning på distans: "Kan ha elever över hela landet”

4 februari 2019

Nu har ridsportappen Ridesum lanserats. Appen möjliggör träning på distans via streaming och innehåller en sökbar tränar- och expertbank.

– Tränare och experter kan effektivisera sin verksamhet och ryttare kan utvecklas snabbare, då professionell träning blir tillgänglig för alla, säger Jenny Stråhle.

Jenny Stråhle medverkar i Hästjobbet

9 januari 2019

Melinda From intervjuar i podden Hästjobbet Jenny Stråhle, som gick från trygg anställning som marknadschef till Startup-entreprenör och grundare av bolaget Ridesum. De diskuterar allt från entreprenörsskap, begreppet horsetech och tips på inspirerande poddar.

Deras träningsapp för ridsport fyller på kassan

– vill expandera utomlands

7 november 2018

I sin första investeringsrunda tar ridappen Ridesum in 750 000 kronor, med Star Stables Fredric Gunnarson som en av investerarna. Pengarna ska användas för produktutveckling, marknadsföring och att ta tjänsten utanför Sveriges gränser.

Ny app möjliggör träning utan resor

18 augusti 2018

HÄSTLIV: Samarbetsplattform som ger bättre förutsättningar. ”Långa avstånd, tidsbrist och krånglig logistik ska inte få stå i vägen för utveckling, så jag bestämde mig för att ta fram en lösning”, säger Jenny Stråhle, i reportaget i NWT.

Snart kan du och hästen få tränarhjälp på distans

23 juli 2018

Jenny Stråhle hade häst i Stockholm medan hennes favorittränare höll till i Skåne. Detta dilemma blev upprinnelsen till appen Ridesum, som hon och entreprenörskollegan Karin Lindell släpper i höst. Och som möjliggör att du kan rida för tränare när och var du vill. Läs gärna mer i artikeln i Hippson.

Horsetech - en galopperande marknad

15 juni 2018

Horsetech är ett samlingsnamn för teknik som ska underlätta inom ridsporten. ”Sverige ligger som vanligt i framkant när det gäller tech, och så även när det gäller horsetech”, säger Ridesums vd Jenny Stråhle i horsetechreportaget från EFN.

Ny teknik skapar affärer i hästbranschen

15 februari 2018

I slutet av januari deltog Ridesum på Hästkraftig Innovationsdag i Flen som anordnades av Agro Sörmland. Vi är otroligt glada för den fina respons vi fick från alla besökare! Läs gärna mer i artikeln i Eskilstuna Kurirens Affärsliv. 

Toppchef från Telenor till Ridesum

5 februari 2018

Karin Lindell, tidigare Head of Communications på Telenor Sverige, går in som medgrundare och Kommunikationschef på Ridesum. 


- Med min erfarenhet inom kommunikation och digitalisering, samt brinnande intresse för hästar och träning, ser jag fram emot att sätta Ridesum på kartan. Ridsporten är digitalt underutvecklad och det öppnar upp för spännande möjligheter. Ridesum kommer att förändra hur ridsporten tidigare sett på träning, säger Karin Lindell, medgrundare och Kommunikationschef.


Karin avslutade rollen som Head of Communication på Telenor Sverige den 1 februari för att satsa på digitaliseringen av ridsporten på heltid. Innan dess har hon arbetat som chef för internkommunikation på Telenor samt Karolinska Institutet. Hon har också mångårig kommunikationserfarenhet från PR-byrån Springtime. 

Det är en fråga om demokratisering

7 oktober 2017

"Du kan besöka vårdcentralen i en app och få tips på övningar av en personlig tränare via videochatt. Så varför inte låta ridlektionen ta plats i mobilen?" I höstas skrev Breakit, Sveriges nyhetssajt om techbolag och startups, om Ridesum (tidigare Hoorsy). 

Ridesum vann Gather Idea of the Year

16 september 2017

Under Gather Motivation Labs medverkade Ridesums grundare Jenny Stråhle och pitchade för en tung jury från bland annat EQT Ventures, Dagens Industri, Industrifonden och Schibstedt. Och visst gick det bra - Ridesum vann Gather Idea of the Year 2017!