Inför sommarbetet

– Vad säger veterinären?

Den legitimerade veterinären Moa Gustavsson ger sina 10 bästa råd att tänka på inför sommarbetet!

1. Förbered och vänj in hästen successivt

Det är viktigt att ge hästen några dagar med kortare stund på sommarbetet mitt på dagen för att vänja sig successivt till gräs. Hästar som går från rasthage på grus utan någon tillgång till gräs kan gärna betas för hand först och sedan släppas på gräs. Var observant på att hästar kan äta stora mål gräs på kort tid. Var försiktig med hästar som haft fång p.g.a fetma och gräs, känsliga hästar bör inte gå på bete. Rådgör med din veterinär om din häst haft fång, kan variera mkt från häst till häst vad de klarar av. 

2. Parasiter

Ta träckprov i god tid, minst två veckor, innan betessläpp. Provet ska helst tas april- maj och då även odla för stor blodmask. Avmaska vid behov och följ upp under betet om det skulle behövas. Föl och unghästar följer rekommenderat upplägg. Ta hjälp av din veterinär för vägledning kring träckprov och avmaskning. På SVAs hemsida finns mycket information. 

3. Giftiga växter

Gå över sommarbetet och rensa på giftiga växter. På SVAs hemsida finna bra information om vilka växter som är giftiga. Stängsla eventuellt av områden med giftiga växter om dt ej är möjligt att rensa bort. 

4. Stängsel

över stängslet regelbundet under betet. Stängselskador är vanlig orsak till veterinärvård under sommaren och du vill heller inte riskera att hästarna smiter.

5. Vatten

Färskt vatten är viktigt. Hästar dricker mycket vatten så använd med fördel större tunnor/vattenkar med vatten framför vattenkoppar. Om man har vattenkoppar är det väldigt viktigt att kolla att flödet är tillräckligt i dem. Rengör baljor och hinkar ofta då det lätt blir tillväxt av t.ex. alger.

6. Salt

Det är viktigt att hästen får i sig tillskott av salt under sommaren, i form av salt och saltsten. De riktigt varma dagarna, framförallt om hästen rids och svettas mycket, räcker sällan saltsten för att tillgodose behovet av salt och tillskott.  Då kan salt och mineraler i fodret kan bli en nödvändighet. 

7. Kraftfoder eller inte?

Se till individen, många hästar klarar sig bra på bete utan kraftfoder. Om hästen inte ska tränas och verkar hålla hullet bra så behövs kanske inte kraftfoder. För att vara helt säker på att hästen får i sig det som den ska så gäller samma sak vid bete som andra grovfodergivor under året; analysera grovfodret och utgå efter den. Det vanligaste för de flesta hästägare är att utgå från att betet ger tillräckligt med näring och att stödja upp med kraftfoder vid behov utifrån aktivitetsmängd. Sto med föl vid sidan kan behöva extra näring utöver betet.

8. Insekter

Vid behov skydda hästen mot flugor och fästingar. Insektsmedel, flughuva, täcke – se över vad som passar bäst för din häst.  

9. Solen

Vissa hästar är känsliga för solen, skydda med tex solkräm, huvor med nosnät och eventuellt täcken.  

10. Visitering

Glöm inte vardaglig visitering av hästarna, under sommaren är det vanligt med sårskador.