Varför behöver min häst en foderstat?

Kraftfoder, fodertillskott och grovfoder. Det är mycket att hålla koll på när man räknar ut en hästs foderstat. Precis som vi människor kräver våra hästar en välbalanserad kost som tillgodoser alla hästens behov, både för att kunna prestera och må bra.

Vad är en foderstat?

En foderstat är en noggrant övervägd sammansättning av din hästs kost. Alla hästar är olika, vissa har lätt för att bli runda medan andra är svåra att hålla i gott hull. Vissa hästar tränas hårt, medan andra motionsrids lite då och då. Alla hästar har alltså olika behov när det kommer till både energi och näringsämnen. Genom att beräkna din hästs foderstat får du som hästägare vägledning i vad just din häst behöver.

Hur räknar man ut en foderstat till sin häst?

När det kommer till utfodring är det viktigt att ha ett väl uträknad foderstat för att hästen varken ska få i sig för mycket eller för lite av något. När man räknar ut sin hästs foderstat är det grovfodret som står i centrum. Här talas det mycket om förkortningen ts, vilket står för torrsubstans. En riktlinje är att hästens foderstat ska bestå av minst 1 kg torrsubstans på 100 kg kroppsvikt och dygn. När det kommer till växande, digivande, dräktiga eller hårt arbetande hästar är dock 1,5-2kg torrsubstans per 100kg kroppsvikt och dygn en bra riktlinje.

Hur räknar man ut kvoten i foderstaten?

När du räknar ut din hästs foderstat är det viktigt att ta reda på hur mycket protein ditt grovfoder innehåller. Det är just därför du ska räkna ut kvoten mellan grovfodrets protein och energi. Dela mängden smältbart råprotein med omsättbar energi. På så sätt får du reda på om ditt grovfoder innehåller lite, lagom eller mycket protein.  

Vad händer om en häst får för lite protein?

Får hästen för lite protein kan det leda till att den tappar muskler eller att den helt enkelt får svårt att bygga muskler. Om du upplever att din häst tappar eller har svårt att bygga muskler är det bra att se över din hästs foderstat, då det kan bero på proteinbrist. Att hästen drabbas av proteinbrist kan i sin tur bero på att den antingen har för lite protein i sin foderstat, eller att det protein hästen får i sig är fel. En annan orsak kan vara att hästens foderstat innehåller för lite energi, vilket gör att hästen då tar av det protein som faktiskt finns i foderstaten för att använda det som energikälla. 

Hur mycket kraftfoder ska en häst ha?

Grunden i din hästs foderstat ska alltid vara grovfoder, det vill säga hö eller hösilage. Kraftfoder kan betraktas som ett komplement till grovfodergivan där grovfodret inte kan täcka hela näringsbehovet. Vidare består kraftfoder av både med protein, fett och stärkelse än grovfoder och en bra riktlinje är att en häst inte ska utfodras med mer än 150 g stärkelse på 100 kilo kroppsvikt och utfodringstillfälle.

När kan man ge foderjäst till sin häst?

  • Kan förbättra aptiten.
  • Bra för hovar och hårrem.
  • Kan hjälpa vid mag-/tarmstörningar.
  • Hjälper magen vid antibiotikabehandling.
  • Hjälper hästar som har svårt att hålla hull och sätta muskler.
  • Lämpligt för högpresterande eller stressade hästar.
  • Kan hjälpa ston som har svårt att komma i brunst.

Ridesum + foderstat = smartare och smidigare hästhållning!

Håll koll på allt runt din häst på en och samma plats! Ridesum vill göra ditt hästliv enklare, på alla tänkbara sätt- Använd vår nya funktion, lägg din hästs foderstat i appen och dela den med ditt team – för en smartare och smidigare hästhållning!