Konditionsträning

– för en glad och hållbar häst

Konditionsträning är en viktig del i varje hästs träning. Oavsett om din häst tävlar på hög nivå eller hobbyrids i skogen förtjänar din fyrbenta bästa vän alltid det bästa.

Varför ska jag konditionsträna min häst?

Att träna kondition innebär att man tränar upp sin hästs uthållighet samt hjärt och lungkapacitet, något som är oerhört viktigt för att få en hållbar häst. Precis som för oss människor är det betydligt lättare för våra hästar att prestera om de har en god kondition, och med en god kondition minskar även risken för skador samtidigt som din häst med största sannolikhet kommer känna sig mer motiverad under såväl träning som tävling om den känner sig ordentligt tränad för sin uppgift 

Hur gör jag?

Du kan träna upp din hästs kondition på olika sätt, och precis som med all annan träning måste man ta fram ett individanpassad upplägg baserat på hästens förutsättningar och fysik. För vissa hästar fungerar uteritter som konditionsträning, medan en tävlingshäst konditionstränar genom galoppträning. Här är det viktigt att hålla koll på att underlaget är anpassat för den här typen av träning, just för att minska skaderisken.  

Vid konditionsträning arbetar man ofta med galoppintervaller, och även här är det viktigt att anpassa intervallernas längd utefter varje enskild häst. Här är intervallernas syfte att öka hästens kondition genom att få upp den i strax under maxpuls, vilket betyder att man även måste ha koll på puls under sina galoppjobb. Detta kan göras genom att ha en pulsmätare på hästen, eller att ha någon på marken som kan hjälpa dig att ta hästens puls.  

Ridesum hjälper dig

Ridesums GPS-tracker är ett utomordentligt verktyg för att hålla koll på din hästs konditionsträning. Genom att använda GPS-trackern under ditt ridpass får du värdefull data kopplad till både hastighet och distans under dina galoppintervaller. På så vis kan du även gå tillbaka och titta på statistik och känsla från dina loggade pass för att hålla koll på er utveckling – smart va?  

Låt Ridesum hjälpa dig på vägen mot en glad och hållbar häst!  

Publicerat 25 maj 2023