Q & A

med grundaren av AI Seat Analytics,

Ilse Daly

Att prova nya saker känns ofta både skrämmande och osäkert. Därför har vi på Ridesum full förståelse över hur främmande det kan kännas att blanda in modern teknik så som AI. Speciellt i en sport som som handlar mycket om känsla, tajming och kommunikation mellan levande varelser.

Vårat verktyg AI Seat Analytics finns inte till för att byta ut det mänskliga ögat, utan som ett verktyg för oss att snabbare och tydligare kunna förbättra vår position i sadeln och därmed störa våra hästar så lite som möjligt. Att prova på AI Seat Analytics är ett  steg mot att bli en mer balanserad ryttare – för din häst skull!

Med ny teknik kommer massvis med frågor och vi gör vårt bästa för att kunna ge svar. Här har vi samlat de vanligaste frågorna som ni användare har kring denna funktion!

Frågor & svar om AI Seat Analytics

-Vad innebär det när linjerna är vita? Linjen från höften till knät (din överskänkel) är vit eftersom det inte finns någon bra eller dålig vinkel för just den kroppsdelen. Hur din överskänkel är placerad påverkas av flera olika saker; hur långa just dina ben är, längden på dina stigläder och vilken typ av sadel du rider i. Ibland kommer du att se att flera eller alla linjer blir vita i ditt resultat. Detta inträffar när ryttarens kropp inte är i rätt vinkel i videon. Vad menar vi med det då? Jo, de positionsmätningar vi tar beror på att vi kan se ryttaren från sidan eller framifrån/bakifrån. Ibland är ryttaren vänd något mot eller bort från kameran under videon. Då kan vi inte längre få en pålitlig mätning av din position (även om vi fortsätter att följa din kroppsposition kommer de vinklar vi beräknar att vara fel!) Vid dessa tillfällen kommer linjerna att bli vita och de delar av videon kommer inte att ingå i analysen. Så snart ryttarens kropp återigen är sidovy eller synlig framifrån/bakifrån, kommer linjerna att återgå till att vara färgade (baserat på hur bra den delen av kroppsställningen är) och räknas med i den övergripande analysen.

Vad innebär det när linjerna är gröna? När linjerna är gröna betyder det att just den kroppsdelen är i en bra position. Blir linjen grön är den delen av din sits antingen perfekt, eller näst intill perfekt, så bra jobbat! Kom ihåg att vårt verktyg jämför din sits med en ideal klassisk dressyrsits, så om du analyserar dig själv när du hoppar kommer många av linjerna bli röda. Vi kommer att addera en funktion för att analysera en mer hoppinriktad sits snart, så håll utki

Vad innebär det att linjerna är gula? När linjerna blir gula innebär det att just den delen av din sits är helt okej, jämfört med den ideala dressyrsitsen, men att det finns rum för förbättring. Här är det toppen att spana in de personliga övningar dyker upp i appen när du genomfört din analys.

-Vad innebär det när linjerna blir röda? När linjerna blir röda innebär det att den här delen av din sits behöver förbättras för att det ska stämma bättre överens med den ideala dressyrpositionen. Ta en titt på de övningar som dyker upp i appen efter avslutad analys, så får du personligt anpassade tips kring hur du kan få en bättre sits.

-Finns det några tips kring hur man ska filma för att få ut mest värde av analysen? AI Seat Analytics fungerar som allra bäst när ekipaget är filmat direkt från sidan, eller rakt fram- eller bakifrån. Om det finns delar av videon där ekipaget försvinner ur bild, eller om andra ekipage syns, kan det påverka resultatet av analysen. Ytterligare en faktor som kan påverka är om ekipaget är för långt bort eller för nära kameran. Filmer där ryttaren är för långt bort kan göra att verktyget inte uppfattar ryttarens kropp, medan för nära filmade videos där hela ryttarens kropp inte syns bidrar till samma problem. För att få en så bra analys som möjligt rekommenderar vi att du ber någon filma dig från sidan när du rider på en 20-metersvolt för att få en bra analys av din överkropp, hand och underskänkel. För att få en lyckad analys av hur rak du är över dina axlar och höfter rekommenderar vi att ryttaren filmas rakt bak- eller framifrån. Videos filmade utifrån en ridbana funkar också, men som tidigare nämnt är det viktigt att andra ryttare, hinder, träd eller andra störande objekt inte filmas.

-Kan man göra en sitsanalys utan sadel? Absolut! Att rida utan sadel (i en säker miljö) är ett jättebra sätt att träna sin sits.

-Funkar det på andra discipliner än just dressyr? Just nu är systemet bara inställt på att läsa av dressyr eftersom den ideala position vi jämför din sits med är just den klassiska dressyrpositionen. Denna position bygger på att du sitter rak i ryggen, med en tydligt böjd armbåge, huvudet rakt ovanför dina axlar och din underskänkel rakt under din höft. Detta är såklart inte den position du vill ha när du hoppar, så vi kommer att utveckla en analys för hoppning inom en snar framtid.

-Måste jag ha någon speciell utrustning för att få en så bra analys som möjligt? Nej, det går utmärkt att klä sig i helt vanliga ridkläder! Om du rider i ett mörkt ridhus, i en svart sadel, med svarta ridstövlar på en mörk häst kan det eventuellt bli svårt för verktyget att läsa av din underskänkel. Om du har ett par ljusa stövlar är de perfekta för just ett sådant tillfälle.

-Funkar analysen även på lättridning? Absolut! Verktyget funkar på både lättridning och nedsittning, eftersom det ideala är att ryttaren har samma position oavsett om man rider lätt eller sitter ner. För att få en så korrekt analys som möjligt rekommenderar vi dock att du analyserar lättridning för sig, och nedsittning för sig, eftersom man ofta ser olika typer av problem beroende på om man sitter eller rider lätt. Vid lättridning är det till exempel lätt att man som ryttare lutar sig lite framåt, medan ett problem vid nedsittning ofta är att ryttaren istället lutar sig bakåt.

-Varför går linjen från knät till fotknölen? Varför inte till hälen? Vi alla har nog hört att man ska kunna dra en rak linje från axel till höft till häl för att sitta korrekt. Men i själva verket vill vi att det ska kunna gå en rak linje genom tre leder; axelled, höftled och fotled. Om din häl är under din höft påverkas din balans negativt, och du kan falla bakåt. Om din fotled är under din höft får du istället en bättre balans.

Vad är den “perfekta” sitsen baserad på? Det är alltid svårt att säga vad perfekt faktiskt innebär, eftersom alla har olika syn på vad som är just perfekt. I det här fallet utgår vi från den traditionella synen att “perfekt” är när det går en rak, vertikal linje från ryttarens öra, genom axeln ner till höften och slutligen ner till ryttarens vrist. På så vis har ryttaren en så neutral position som möjligt, där denne inte påverkar hästen negativt genom att antingen luta sig framåt eller bakåt. När det kommer till armarnas position strävar vi efter att armbågen ska vara böjd och att armarna ska vara placerade en liten bit framför överlivet, för att möjliggöra en mjuk kontakt med hästens mun. Vad som räknas som en ideal position för ryttarens händer beror på vilket typ av arbete denne utför med sin häst. Går hästen lång och låg ska handen vara framåt och låg, medan samlat arbete kräver en mer buren hand.

Hur funkar tekniken?

-Vilken typ av forskning ligger till grund för funktionen? Att kunna använda sig av artificiell intelligens för att identifiera de viktiga delarna av ryttarens kropp är fortfarande en relativt ny metod. På så vis har vi fått en större möjlighet att undersöka och researcha ett större antal ryttare, flera olika typer av hästar och ridning på flera olika typer av underlag. Vi planerar att genomföra ytterligare studier för att lära oss mer om hur hästens rörelsemönster påverkar ryttarens position, samt sådant som hur olika sadlar och olika längd på stiglädren påverkar vår ridning. Men bra forskning tar tid!

-Funkar analysen på olika kroppstyper, ridning i olika sadlar och olika discipliner? Vårt system bygger på att identifiera de viktigaste kroppsdelarna hos ryttaren, och här spelar varken längd eller kroppsform någon roll. För att vara en så bra ryttare som möjligt för våra hästar måste vi som ryttare vara balanserade. Även pararyttare kan använda AI Seat Analytics, och även om du inte har möjlighet att vara helt rak i sadeln är det värdefullt att få en bild av hur din position är just nu.

Hur funkar AI:n, enkelt förklarat? Genom magi! Nej, vi skojar bara. I korta drag har vi lärt en dator att identifiera de kroppsdelar hos ryttaren som spelar in när det kommer till personens position i sadeln genom att ge den massvis med exempel. Vi måste mata datorn med tillräckligt många exempel med tillräckligt stor variation för att den på ett säkert sätt ska kunna skilja ryttarens axel från till exempel dennes knä eller till och med någon av hästens kroppsdelar. Trots detta kan det ibland uppstå förvirring om systemet ska försöka analysera en video där det till exempel är svårt att urskilja ryttarens olika kroppsdelar. Även för oss människor kan det vara svårt att se hur någons underskänkel är om denne rider i ett mörkt ridhus, med mörka stövlar, i en mörk sadel på en mörk häst. Systemet gör helt enkelt sitt bästa för att identifiera de olika kroppsdelarna på ett korrekt sätt.

När systemet har identifierat dessa viktiga kroppsdelar, eller viktiga punkter på ryttarens kropp, räknas vinkeln mellan dessa ut. Därefter filteras dålig avläsning bort och mäter den genomsnittliga vinkeln på de olika kroppsdelarne genom hela videon, vilket är de värden du sedan ser när du får en summering av analysen.

Lär känna Ilse Daly!

”Jag har alltid varit både en ryttare och lite av en vetenskapsnörd, så det verkade oundvikligt att jag till slut skulle kombinera dessa två passioner! Under min doktorandtid hade jag två hästar i kollektivstalll och hade svårt att ha råd med regelbunden träning. Jag kunde successivt  känna att min sits försämrades och utan speglar i ridhuset var det svårt att checka av sig själv. Av nyfikenhet började jag experimentera med att testa några av de tekniker som jag använde under mitt doktorandarbete för att se om jag kunde analysera min egen sits. Efter mycket testande och misslyckande (inklusive flera kodningssessioner sittandes i ridhuset på en pall medan min häst väntade tålmodigt!) hade jag ett fungerande system som kunde mäta och ge feedback på min position i sadeln.Med tiden förbättrade jag systemet för att inkludera artificiell intelligens som automatiskt kunde känna igen nyckelpunkter på en ryttarens kropp, vilket också gjorde det möjligt för mig att bygga hela systemet i en app så att vem som helst, var som helst i världen med en smartphone kunde använda det. Det är fantastiskt att kunna kombinera min vetenskapliga och tekniska expertis med min erfarenhet som tränare och ryttare! Jag älskar hur vi kan kombinera modern teknik med klassiska principer för att hjälpa ryttare att förbättra sig. AI Seat Analytics  i sin nuvarande form är bara början; det finns mycket spännande saker som kommer att hända.

Jag har två hästar, Lizzie och Ash. Lizzie är en typisk dressyrhäst; ettelegant, brunt varmblod som tror att världen kretsar runt henne (och hon har inte helt fel!). Ash är inte en typisk dressyrhäst, han är en stadig irländsk cob som överraskade alla med sin talang (inklusive sig själv). Fram till nyligen skulle jag ha sagt att jag är en dressyrryttare, men vi har precis börjat träna Working Equitation och det är fantastiskt! Jag älskar kombinationen av dressyr med de extra färdigheter vi behöver för att klara alla hinder. Vi är inte särskilt bra ännu, men övning ger färdighet och vi har mycket roligt, vilket är vad ridning borde handla om!”

Missade du webinaret och vill se det i efterhand?

Att hitta, prova ut och köpa en sadel som passar både häst och ryttare är en utmaning och en stor investering. I detta webinar går Charlotte igenom vanliga frågor och svar kring sadlar och sadelanpassning för både ryttare och häst. Detta vill du inte missa!

Boka en digital sadelrådgivning?

Har du problem eller frågor kring din sadel? Boka en digital sadelrådgivning med Charlotte och få svar på dina funderingar. En utmärkt lösning för dig som inte har möjlighet för ett fysisk möte eller behöver råd så snabbt som möjligt!

Vill du lära dig mer om sadlar och sadelanpassning?

I kursen ”Hitta rätt sadel” får du koll på hur du gör behovsanalys, olika sadeltyper, hur du provar ut sadeln, lösningar på vanliga sadelproblem och hur du tar hand om din sadel på bästa sätt. Starta kursen idag och ta din kunskap till nästa nivå!