Väntar du föl i år?

Grattis, snart får du vara med om något av det häftigaste man kan vara med om som hästägare! Men kanske känns det lite nervöst? Kanske funderar du på om du har allt du behöver inför den stundande fölningen? Oroa dig inte, Ridesum finns här för att hjälpa dig.

Förbered dig inför fölningen

Det finns mycket att tänka på när man ska förbereda sig inför att välkomna sin nya stjärna till världen. För att veta när fölningen är på gång är det viktigt att noggrant övervaka sitt sto, så att du som hästägare kan vara beredd och kunna vara närvarande när det är dags. Här är en fölkamera ett bra hjälpmedel! Vidare är det viktigt att ha numret till din veterinär nära till hands. Går något fel är det inte läge att börja leta efter numret där och då. Att ha förberett ett kit med bland annat långa engångshandskar, en steril sax att eventuellt klippa upp fostersäcken med, en ren hink, rena handdukar, bomull och klorhexidinlösning är också bra. För att vara på den säkra sidan är det även toppen om du har en nappflaska anpassad för föl samt mjölkersättning hemma. Det är viktigt att hålla koll på olika tidsparametrar under en fölning. Fölningens olika stadier ska ta en viss tid, och tar ett stadie längre tid än det borde kan något vara fel. Se till att ha en klocka eller ett tidtagarur tillgängligt. Här kan du för smidighetens skull använda dig av din mobiltelefon.

Ridesum hjälper dig att nå dina mål, stora som små, och i det här fallet kan målet vara att vara just väl förberedd. Därför har vi satt ihop en hel checklista inför fölning, som du enkelt hittar under ”checklistor” i appen.

Publicerat 12 maj 2023