3 tips för planetsmarta ryttare

Hästsporten behöver steppa upp och ta ett mycket större hållbarhetsansvar. Det finns ingen plan(et) B. Så hur kan du som ryttare bli mer planetsmart 

Vi har träffat Jenny Blomberg, Klimatstrateg, och Camilla Välimaa, Hållbarhetsstrateg, från organisationen HållbarHäst som arbetar för att bidra till en ökad kunskap om hållbar utveckling kopplat till hästsporten. Ta del av deras bästa tips här!  

Tips 1: Fråga ”varför?” 3 gånger innan ett köp

Vad du än konsumerar ger det avtryck. Visste du till exempel att vi köper 14 kg textil per person och år, och slänger 8 kg? Ett slöseri och överkonsumtion som påverkar vår fina planet extremt mycket och vi förlorar frisk natur. Vi behöver kort och gott konsumera mindre. Så när köplusten slår till och du tänker ”Åh, vad det vore härligt med ett nytt schabrak!” – ställ dig frågan ”Varför?” minst tre gånger. Varför behöver jag ett schabrak? Varför ska jag köpa ett till när jag redan har tio? Varför måste det vara ett nytt? Alla vi hästvänner behöver ändra vårt beteende och ta fler klimatkloka beslut.

Om du behöver något till dig eller din häst, gör så här; 

 • Kolla in begagnade alternativ
  Kanske finns det du söker i stallet, i en Facebook-grupp eller på Sellpy? Låt din miljö- och plånboksvänliga skattjakt börja!
   
 • Dela saker med stallkompisarna
  Ridregnjackan eller säkerhetsvästen kanske kan nyttjas av dig, medryttaren och boxgrannen. Hur smart är inte det?
   
 • Byt med varandra
  Det är roligt att se till att alla saker nyttjas. Det där hästtäcket som är för litet för din häst kanske passar boxgrannen perfekt? Och se där – du fick visst ett par snygga ridbyxor i utbyte. Win-win!  

Tips 2: Om du måste köpa nyttvälj medvetet och mer hållbart

Om du verkligen måste köpa ny utrustning finns flera bra saker att tänka på för att göra bättre och mer hållbara val.  

Textilier 

Leta efter ekologisk bomull eller återvunnet material. Hittar du inte det du söker? Fråga efter det. Märker leverantörer att något är efterfrågat kommer de tids nog att erbjuda det. Använd din konsumentmakt!

Läder 

Börja med att efterfråga vegetabiliskt garvat läder och fråga gärna var huden kommer ifrån. Försök också att välja läder som är tillverkat i Europa. Och sist med inte minst – satsa på kvalitetsprylar som håller länge och lönar sig att laga!

Plast

Om det går – undvik plast och välj hellre naturliga material. En så enkel sak som val av borstar gör skillnad. Välj häst- och stallborstar med naturstrån. När du till exempel sopar stallgången med en borste med plaststrån frigörs mikroplaster. Dessa hamnar sedan på gödselhögen och tids nog i naturen. Det vill vi undvika!

Tips 3: Laga, återanvänd, återvinn

Vi behöver alla hjälpas åt att minska mängden avfall. Om en produkt är utsliten behöver den tas om hand om och förhoppningsvis få nytt liv 

 • Gör ditt bästa för att laga, återanvända eller återvinna produkten. En duktig skomakare är till exempel guld värd för att laga eller justera dina läderprodukter.
 • Kan du byta, sälja eller skänka produkten? Ge den nytt liv hos någon annan. 
 • Kan du till exempel göra putstrasor av trasig textil? Var lite extra kreativ och uppfinningsrik!  

I stället för nya prylar – lägg hellre pengar på ridlektioner och vidareutbildning! Hästlivet blir roligare och mer givande av att fortsätta lära, bli bättre och utvecklas tillsammans med din fyrbenta vän. 

Vi hoppas du blivit inspirerad av dessa tips! Tack för att du bidrar till en bättre och mer hållbar värld. Sprid, dela och tipsa gärna dina ridvänner om artikeln!