Lär känna en Ridesum-tränare:

Lotta Pettersson

Ridesum är den ultimata ridsports-appen med en rad olika funktioner för smart hästhållning. I vår tränarbank har vi runt 1900 registrerade tränare världen över som väntar på att bli bokade. I denna artikelserie lär vi känna en del av våra tränare på djupet!

“Never give up!”

Möt månadens tränare, Lotta Pettersson, vars motto är att aldrig ge upp. Efter en allvarlig skada tvingades hon förändra hela sitt liv och hur hon jobbar med hästar. I denna intervju inspireras vi av Lottas kämparglöd och hästkunskap.

”Glädjen att utbilda en häst själv eller att se elevers utveckling är fantastiskt. Det tillsammans med passionen för dessa fantastiska djur är det som gjort att jag har valt att ägna mitt liv åt hästar och ryttare”.

Idag bor Lotta i Spanien tillsammans med sin sambo Jonas. Flytten till varmare breddgrader skedde efter att Lotta råkat ut för en olycka men en av sina unghästar. Hon skadade sig så pass att hon var tvungen att avveckla sin verksamhet ”Shangri-La” i Sverige. Ett koncept som erbjuder ryttare att prova de samlade rörelserna i dressyren så som piaff och passage. Flytten till ett annat land blev en stor omställning då hon hela sitt liv varit verksam inom ridsporten i Sverige. Lotta har andats ridning sedan barnsben och har arbetat som hästskötare på Gränsbo Stuteri, studerat till Hippolog, varit beridare på Strömsholm samt drivit försäljning av hästar. Hon är utbildad B-tränare och för att kunna behålla sina elever i Sverige trots den långa flytten, utforskade Lotta möjligheten att träna online. Hon upptäckte Ridesum och håller nu kontinuerliga träningar online.

Lotta har varit verksam som tränare i över 17 år och skulle beskriva sin tränarmetod som pedagogisk och positiv. En av hennes främsta styrkor som tränare är att se orsak och konsekvens, att kunna ge ryttaren nya aha-upplevelser. För Lotta handlar ridning om lösgjordhet och hur vi på bästa sätt kan inverka på våra hästar.

Om man vill utveckla sin häst mot högre mål är det absolut viktigaste för mig att grundridningen sitter och att man kan rida sin häst för lätta hjälper. Utbildningsskalan är framtagen som en vägledning i utbildningen av den unga hästen och innefattas av takt, lösgjordhet, kontakt, schwung, rakriktning och sist samling. Men en förutsättning för att börja arbeta med utbildningsskalan är att grunderna som gas, broms och vända är på plats och fungerar. Hästen behöver vara framme för ryttarens skänklar, ta en förhållning och förstå de vändande hjälperna. Därefter är det viktigt att ryttaren utvecklat en känsla för att rida sin häst i balans i alla gångarter, ryttaren är medveten om sin inverkan på hästen och att den kan få sin häst avslappnad och lösgjord både mentalt och fysiskt.

Hur går en träning till med dig?

-Vi börjar med en presentation av ekipaget och vilka mål de tillsammans vill uppnå. Sedan ser jag gärna framridningen första gången ekipaget tränar för mig. Därefter har vi träningen och efter det lägger vi gemensamt upp en kortsiktig och långsiktigt plan för att nå de önskade målen.

Skulle man inte befinna sig i Spanien så håller Lotta även en hel del onlineträningar via Ridesum, där ett bra internet är den viktigaste delen ryttaren behöver ha koll på.

-Ridesum är verkligen ett helt fantastiskt verktyg att använda till onlineträningar säger Lotta.

Vem inspirerar dig och varför?

-Charlotte Dujardin, hennes ridning är magisk. Kyra Kyrklund är otroligt kunnig och kan förmedla sin filosofi på ett positivt och pedagogiskt sätt. Och Ulla Håkansson som jag inte kan bli annat än imponerad av.

Vad tycker du att fler ryttare och tränare borde ta till sig?

-Ödmjukhet inför hästen och sporten vi utövar.