7 motivationstips för att komma igång med din ryttarträning

Sommaren och semestern börjar lida mot sitt slut och kanske är det dags att byta ut badkläderna mot träningskläder?

Som ryttare är det viktigt att du börjar med dig själv för att utvecklas snabbare i din ridning. En ryttarkropp kräver balans och styrka så därför är det en god idé att du tränar dig själv även avsuttet. Vi har tagit ett snack med Johanna Norell, dressyrryttare och personlig tränare, och fått hennes bästa motivationstips på hur du kommer igång med avsutten träning.

1.

Hitta ditt varför

Vi har alla stått där och funderat på om vi faktiskt orkar eller vill träna. Har du hittat ditt varför kommer det vara betydligt lättare att få träningen gjord, även om motivationen dalar just där och då. Det kan handla om allt från att bli stadigare i din ridning till att slippa slita på kroppen för mycket i stallet.

2.

Sätt delmål

Att ha för stora mål kan kännas övermäktigt. Sätt upp realistiska delmål. Delmålen kan vara till exempel handla om att träna två korta pass per vecka eller att orka springa 5 kilometer om x antal veckor. När du nått dina mål (för det kommer du att göra) så ser du till att fira! Du kanske passar på att unna dig det där du suktat efter länge, eller åker på träningshelg med stallkompisen.

3.

Förenkla träningen

Träning behöver inte vara så komplicerat som man tror. Träna hemifrån, eller varför inte ett kort pass utanför stallet medan hästen står och torkar efter passet?

Som ryttare anser jag att det är viktigt att träningen är lättillgänglig, så att du faktiskt får träningen gjord. Idag finns det bland annat träning online, direkt i telefonen, så att du slipper tänka själv.

4.

Ha en plan – och skapa en god rutin

Utan en plan är det lätt att man känner sig vilsen i sin träning. Precis på samma sätt som du bör planera din träning tillsammans med din häst bör du planera din egen träning. Förutom att planera när du ska träna kommer du tacka dig själv om du planerat hur du ska träna vid de olika tillfällena.

Har du en bra plan kommer du kunna märka stor skillnad, oavsett om du tränar i stallgången eller om du tränar på gym.

5.

Träna tillsammans

Det finns många fördelar med att träna tillsammans! Förutom att det ofta är extra roligt att träna tillsammans så är ni fler som peppar varandra att faktiskt genomföra passet ni planerat. Bestäm en träningsdejt med boxgrannen redan i förväg!

6.

Ge det lite tid

Ledsen att säga det, men resultat kommer sällan över en natt. Varken på hästen eller med din egen träning. Ge dock inte upp! Håll fast vid den där planen du valt under en period och du kommer märka stor skillnad. Så snart du får resultat blir det genast roligare och det går av bara farten. Det är sen gammalt!

7.

Ta hjälp

Träningsråden florerar både här och där och kan ibland tendera att man blir förvirrad. Gör jag rätt? Vad passar mig? osv. Allt är bättre än inget, men är du osäker och vill komma framåt i din träning rekommenderar jag att ta hjälp.