Broddar – eller inte broddar?

Det är frågan, som Åse ställde under vårt webinar med Agrias veterinär, Karl-Henrik Heimdahl. Frågeställningen gällde egentligen specifikt om man skulle brodda av vid ridning på fibersand, men med tanke på att stora delar av vårt land fortfarande har både is och snö, så känns frågan ytterst aktuell.

Broddar på fibersand?

Karl-Henrik tror inte att brodden har någon betydelse på just fiberunderlag. Detta eftersom underlaget i sig bromsar upp hästens rörelse, oavsett om du har broddar eller inte. Samtidigt är det ett mjukt underlag, vilket tillåter brodden att sjunka ned så pass mycket, att hovvinkeln inte förändras på samma sätt som med brodd på ett hårt underlag.

Om du rider dit och därför behöver broddar, har en välbalanserad häst, då känns det onödigt att dra i och ur dem, anser Karl-Henrik.

Hårt underlag och is?

När man i stället definitivt skall ta bort broddarna, är veterinär Heimdahl mycket tydlig med. Ingen is eller snö – ingen brodd! På blöta och mjuka grusvägar sjunker brodden ner ganska bra, likt den gör på fiberunderlaget, vilket inte påverkar lika mycket som när underlaget är stumt.  Finns dessutom is och snö längs vägen skall man alltid ta det säkra före det osäkra och ha kvar broddarna, men så snart risken för halka är över och isen är borta, så bör även broddarna försvinna.

Anledningen till att ta bort brodden så snart som möjligt, är på grund av dess påverkan på hästens rörelse, menar Karl-Henrik. När hoven sätter i ett hårt underlag med brodd förändras glidmomentet för hoven, och tas nästan helt bort, vilket resulterar i något som kan liknas vid en tvärbromsning. Rörelsemomentet blir då helt stumt för hovarna i stället för det glidmoment som de är konstruerade för. Dessutom ändras hästens hovvinkel av höjden på broddarna, varvid man alltid skall sträva efter att ha så korta brodd som möjligt på snöiga, isiga och hårda underlag. Ta alltid det säkra före det osäkra, blir Karl-Henriks slutliga uppmaning, med tillägget att så snart det är möjligt att rida säkert utan, så ska man brodda av.

 

Intresserad av fler frågor och svar från vårt webinar med Agria och Karl-Henrik Heimdahl?

Klicka HÄR för att se webinaret i sin helhet.