Hur mycket ska jag träna för att nå mina mål och vad är en bra träningsplan?

Alla ekipage har olika förutsättningar, men genom att ha en öppen dialog med din tränare om vad dina mål är och hur du ska nå dem, kan du sätta upp en bra träningsplan för hösten och vintern. Vi frågade två Ridesum-tränare vad de tycker!

JANE RANDALL

Hur ofta ska jag träna med min tränare?

Det beror på! Varje kombination av häst och ryttare är individuell och kommer att vara på olika nivåer. Till en början kan träning för tränare ske en gång i veckan och i takt med att ekipaget utvecklas så kan tränaren och ryttaren planera en träningsstrategi som passar den nivå de arbetar på.

Jag tror bestämt att det är mitt jobb som dressyrtränare att skapa en bra inlärningsmiljön för mina ryttare och deras häst så att de kan utvecklas tillsammans.

Många ryttare kanske inte har möjlighet att rida lektion varje vecka och om det bara är en gång i månaden är mitt jobb som tränare att utveckla en ryttares skicklighet och teknik med övningar och läxor att träna på mellan, med lagom utmaning!

Det bästa med teknik idag är appar som Ridesum! Med hjälp av digitala träningar kan ryttaren och tränaren att hålla kontakten, alla sparar vilket tid och miljö!

Vad är en bra veckoplan?

”En bra veckovis träningsplan innebär så mycket variation som möjligt! Uteritter, hagvistelse, cavaletti, hoppning och en ledig dag.
Till exempel ger jag min häst, ”Saturday Boy”, en ledig dag i hagen på söndagar följt av tre dagars jobb med tex uteritt och arbete med bommar. Om det är tävlingssäsong kan det vara annorlunda. Min träningsplan är specifik för varje häst och ryttare och det är en av de tjänster jag erbjuder – ett samtal med ryttare för att titta på deras långsiktiga och kortsiktiga mål. Vi diskuterar träningskrav mot dessa mål och sätter upp en individuellt anpassad träningsplan.

KARIN PERSSON

Hur ofta ska jag träna med min tränare?

Om man har möjlighet så tror jag två gånger i veckan är idealt, kanske t.o.m. tre. Jag tror dock på att man måste ha några pass utan tränare också för att lära sig tänka och känna själv.

Vad är en bra veckoplan?

Väldigt individuellt beroende på häst. Jag försöker ”träna dressyr” på bana med en äldre häst ca fyra dagar i veckan, varierande övningar. Två dagar i veckan hitta på annat beroende på häst, som t ex rida ut, tömköra, cavaletti eller vad som kan tänkas behövas för att ge fysiskt och psykisk omväxling. En dag vila, men alltid viktigt att hästarna för röra på sig: tillräckligt stor hage annars komplettera med promenad. Yngre hästar givetvis färre pass per vecka. 4-åringarna rids ca fyra dagar i veckan totalt och då är ofta hälften av de passen ut i naturen.