Nya tider –nya lösningar!

När Sverige lamslogs av pandemin och EHV-1 viruset var ett faktum så drabbades både ryttare och tränare. Möjligheten att resa begränsades och stallen måste hållas isolerade. Det blev en utmaning för ryttaren Maria Haglund, 30 år från Härnösand och hennes tränare Charlotte Haid-Bondergaard, framstående svensk dressyrryttare som tävlar på elitnivå och även ridinstruktör och hästtränare med säte i Skåne. Men med hjälp av Ridesum hittade de lösningar, inte bara för Marias träningar utan också lösningar på att genomföra en dressyrkurs digitalt!

Maria Haglund, som bor i Härnösand och som rider och tävlar i dressyr, har tidigare tävlat upp till Intermediare ll och har just nu två egna hästar och en häst i träning, som alla är på väg mot eller har startat Msv A.

Maria och Charlotte träffade varandra för fem år sedan och har haft kontakt sedan dess. I över ett år har Maria tränat digitalt, via Ridesum, en gång i veckan med Charlotte och ser fördelarna med att slippa de långa resorna mellan Härnösand och Skåne.

”Att jag som bor långt ifrån Charlotte ändå kan träna kontinuerligt utan att behöva åka över 100 mil enkel väg är ovärderligt. Jag kan hålla igång min träning och utvecklas i en helt annan takt!” 

När både Pandemin och EHV-1 viruset slog till och en tvådagars dressyrkurs för ryttare i Härnösand var planerad så tog Maria och Charlotte digital träning ett steg längre. Eftersom stallen stängde och Charlotte inte kunde resa längre, bestämde de sig för att genomföra kursen ändå men digitalt via Ridesum!

”Egentligen skulle Charlotte kommit upp till oss i Härnösand och haft helgkurs men i och med pandemin går det inte att på ett bra sätt att resa upp till oss utan att det tagit henne flera dagar. Jag kom då med idén att köra digitalt via Ridesum istället. Vi fick med oss ungefär hälften av gänget som skulle varit med och körde helgen digitalt istället.”

För många av kursdeltagarna var det första gången de provade att träna digitalt och upplevde den nya metoden som lite skrämmande. Kommer det verkligen fungera, kommer jag få ut samma av min träning? Men så fort de var igång försvann oron och deltagarna tyckte att träna digitalt var bättre än de förväntat sig och något de absolut vill göra om!

”Det fungerade toppenbra, vi hade mitt konto och min telefon på plats hela helgen så deltagarna behövde bara ta med sig en egen telefon med hörlurar”, berättar Maria.

Bild: Charlotte Haid-Bondergaard

Charlotte håller med om att när man väl vågar testa så blir deltagarna glatt överraskade.

”Jag har fått så många positiva sms och på grund av den här kursen vill nu alla träna kontinuerligt digitalt framöver. Många är ju tyvärr lite rädda för tekniken vilket är väldigt tråkigt, men det fungerade hur bra som helst och detta var något alla ville fortsätta med. Det är viktigt att visa hur smidigt det går och få en snöbollseffekt så fler hoppar på och vågar testa. Det var en av eleverna som var med och tränade för mig som själv är dressyrdomare och håller i en del träningar, hon sa något som jag tänkt på mycket nu i efterhand och det var det att när pandemin har kommit nu och det inte är tävlingar då vill eleverna inte träna, då blir dom lata. Dom vill hellre träna inför tävling och det är ju jättetråkigt”, säger Charlotte.

För att motivera sina elever att fortsätta träna trots att motivationen tryter bestämde sig Charlotte för att justera sitt Ridesum-erbjudande för digital träning för sina elever.

”Det är ju nu man borde ta för sig och vara så förberedd inför när det öppnas upp igen och Ridesum gör det möjligt att hålla igång och till ett bättre pris eftersom jag valde att sänka kostnaden på digitala träningar under pandemin.”

Maria och Charlotte pratar redan om att i framtiden genomföra fler digitala träningshelger. För Maria finns det heller ingen tveksamhet vad gäller att fortsätta med sin egna digitala träning. Det blev inte så många tävlingar förra året men de få som blev av var Ridesum en viktig del.

”Jag hade med mig Charlotte på ett flertal av framridningarna och det var värt hur mycket som helst!”

För Charlotte är möjligheten att coacha vid tävlingar via Ridesum fördelaktigt både för elever och för tränare vilket hon redan har erfarenhet av.

”Än så länge har jag inte gjort det så många gånger men en elev har aldrig ridit så bra som då. Man ska bara ha med sig någon och det har man ju oftast på en tävling. Det är ju en väldig massa extra kostnader att ha med sin tränare till tävlingarna och tar även tid för tränaren, så detta är ju en fantastisk lösning!”

Både Charlotte och Maria är eniga om de många fördelar som finns för digital träning. Der frigör tid, det är kostnadseffektivt och skapar träningsmöjligheter som annars skulle vara komplicerade att få till. Men även miljöaspekten är viktig för Charlotte.

”Det som jag tycker är jättebra är att man tänker mycket mer på miljön, jag måste inte ta två gånger flyg fram och tillbaka utan jag kan sitta hemma där jag dessutom hinner med mycket mer men ha samma effekt genom Ridesum genom att ge träning digitalt. Ska jag resa tar det så många timmar av min arbetstid så denna lösning tycker jag är fantastiskt bra. Har jag träningar i Norrland som vi hade nu så hinner jag ju även rida mina hästar här hemma samma dag, jag behöver inte välja bort något av det och det är jätteskönt för mig.”