”Vi måste sköta oss för att hästbranschen ska ha en framtid 

Pytt Hamberg, hästföretagare och tidigare landslagsledare för ponnydressyrenhar en tydlig bild av vad som krävs för att hästnäringen ska ha en framtidVmåste hålla oss till reglerna. Fakturera och ta inget svart – annars kan branschen skadas.
Även om mycket har förbättrats under de senaste åren omges hästnäringen ändå av ett rykte som en bransch där det förekommer svarta pengar och att många fortfarande inte följer lagstiftningen 

”Det skadar hästnäringen och gör även att myndigheterna är på oss hårdare. Vi kan bli ifrågasatta om vi har hästar till företaget eller för egen vinning. Tänk om hästar inte får vara i företaget på grund av för mycket fusk, det vore en katastrof. Vi måste sköta oss för att ha framtid – alla behöver se vinningen med det” menar Pytt. 
 

Jobbar smartare med Pocket Office
Pytt har ägnat hela livet åt hästar och har en egen gård i Roslagen med ett 20-tal hästar och ponnyuppfödning. Hon är även dressyrtränare och håller träningar både på hemmaplan och runtom i landet. Som många andra hästföretagare upplever hon det utmanande att gå med vinst och att få tiden att räcka till. Ett sätt att tackla det är att jobba smartare och effektivare med administrationen av sina träningar: 

”Inför en helgkurs får alla elever boka in sig via Rideums bokningssystem. Jag fakturerar eleverna med hjälp av Ridesum Pocket Office och de betalar enkelt i appen innan kursen. Tidigare skrev jag kontaktuppgifter, e-postadresser och betalningar för hand. Nu är allt klart när jag kommer dit och vi kan ha fullt fokus på träningen”berättar Pytt.  

Sparar tre timmar administration på en helg
Med hjälp av Pocket Office sparar Pytt totalt tre timmar administration på en helgkurs – två timmar i smidigare förberedelse och en timme genom enklare fakturering. Utöver det upplever hon också en positiv effekt av att inte behöva hålla allt i huvudet. Pytt använder sig flitigt av Ridesums chattfunktion:  

”Innan kursen har jag och eleven chattkontakt i Ridesum. Eleven får berätta om sig själv och sin häst, vad de har för mål, vad som går bra och vad de behöver hjälp med. På så sätt är jag väl förberedd, har bra koll på eleverna och vi får ut maximalt av träningen. När kursen är klar och jag kommit hem skriver jag även feedback via chatten som ger ett fint mervärde för eleven”, tipsar Pytt om.  

Teamet är viktigast
Pytt har idag ett 20-tal återkommande elever varje vecka, samt elever som bor längre bort som hon åker till och håller kurser för. För att få kontinuitet i träningen, särskilt för långväga elever, använder sig Pytt av Ridesums digitala träningsverktyg. På så sätt utvecklas ryttaren snabbare och ofta är även en förälder och hemmatränaren med och lyssnar in på passet, vilket gör att kunskapen delas i hela teamet.  

Som landslagsledare för ponnydressyren jobbade Pytt och hennes team hårt med att bredda toppen. Man skapade möjligheter för fler att träna och tävla på hög nivå så Sverige skulle kunna konkurrera med toppnationerna. Det slutade med 40 ekipage i trupperna, en rejäl ökning.  

”Inget lag är bättre än lagkamraterna! Det var och är fantastiskt att få träffa så många engagerade ungdomar och föräldrar som landslagsledare och tränare. Att få se ungdomarna och ponnyerna utvecklas och växa – det är det roligaste som finns!” avslutar Pytt.