”Med Pocket Office sparar jag 15 minuter per elev och träning”

Jamila Berg har ridit sedan hon var fyra år, startade eget företag vid 18 års ålder, har vunnit SM-och NM-guld och kommit trea i Världscupen med sina islandshästar. Hon står på flera olika ben i sin verksamhet och har lärt sig vad som är viktigt att tänka på som hästföretagare. Hög tillgänglighet, ett smart affärssystem och bra rutiner är Jamilas framgångsrecept.

På Jamilas och hennes sambos Dijars gård utanför Gävle är det full fart alla dagar i veckan, året runt. Jamila driver bland annat inackorderingsstall, träningsverksamhet, hästförsäljning, hingststation och avel samt ett transportföretag av hästar. Parallellt har hon också en mycket framgångsrik tävlingskarriär och har utökat familjen med dottern Lana. Det är med andra ord mycket att hålla koll på.

”Jag är verkligen spindeln i nätet med många bollar i luften. Har jag till exempel tio saluhästar så innebär det kontakt med tio hästägare och många spekulanter. Samtidigt kan vi ha 20 ston i stallet som ska betäckas och elever som ska tränas. Det innebär mycket kundkontakt och mycket att hålla i huvudet” – Jamila.

Jamila Berg

Jamilas 4 tips för effektivt företagande
Hur gör man då för att få allt att gå ihop som ny hästföretagare? Efter att ha drivit eget företag i 14 år har Jamila har några konkreta tips:

  1. Arbeta hos en etablerad tränare.
    På så sätt kan du lära dig mycket som ryttare, tränare och hästföretagare. Det är nyttigt att uppleva verkligheten och hur mycket jobb som förväntas när man driver eget.
  2. Var så tillgänglig som möjligt.
    Kundkontakten är lika viktig som att träna hästarna. Vi hästföretagare är ofta väldigt upptagna, och det är lätt att kunden ledsnar om man inte svarar. Det ska till exempel vara enkelt att boka en träning för mig, mina elever ska inte behöva vänta på svar. Därför använder jag mig av Ridesums bokningssystem. Jag lägger upp mina lediga tider för kommande månaden, och mina elever bokar direkt en tid som passar i appen. Vi är mycket nöjda – det är smidigt och tidseffektivt för alla.
  3. Minska administration – välj ett bra affärssystem.
    Det blir lätt mycket administration som företagare och tränare. Välj därför en enkel och tidsbesparande lösning från start. Jag använder Ridesum Pocket Office där jag har koll på alla mina elever, bokningar och betalningar. Jag använder det för fakturering, kvitton skickas automatiskt och verifikationer sammanställs. Med Pocket Office sparar jag minst 15 minuter per elev och träning jämfört med mitt tidigare mer analoga system. Har du till exempel 40 elever under en vecka blir det totalt 10 timmars administration sparad per vecka – tid som är mycket roligare att lägga på hästarna och eleverna.

Ha bra rutiner för dig själv.
Det är lätt att jobba dygnet runt som hästföretagare, men det är inte hållbart i längden. Du måste må bra själv för att kunna ge till andra. Jag har turen att ha en sambo som inte jobbar med hästar och vill ha normalt liv. Därför försöker jag att vara hemma runt 17-tiden. Då jag har gård och barn kan jag inte heller vara bortrest så mycket. Här är Ridesums digitala träning jättebra – jag kan coacha mina elever regelbundet på flexibla tider, trots långa avstånd.

Pandemin har gett mer tid till träning
Under Corona-pandemin har Jamila försökt inspirera sina elever till att se tävlingsavbrottet som något positivt – att det är fantastiskt att få ett extra år till att träna. Hon menar att det är viktigt att vända en utmaning till något bra. På så sätt kan man komma ut ännu starkare och ännu bättre på andra sidan.

Jamila har också ”Team Jamila”, 13 ungdomar med olika bakgrund från hela landet, som hon tränar minst en gång i månaden. De flesta har köpt häst av Jamila och hon kände ett behov av att kunna hjälpa till på vägen och vara bollplank, det var så idén till ”Team Jamila” föddes. Tillsammans har de bland annat åkt på studieresa till Island och haft gemensamma kurser, vilket varit mycket uppskattat.

Det roligaste med tränarrollen tycker Jamila är att få följa ett ekipages utveckling och se framstegen hos både häst och ryttare.

”Att tillsammans skapa kommunikation och lätthet i ridningen, det är så roligt! Det är därför jag jobbar som tränare!”