”Jag blev överrumplad av hur bra det gick att träna digitalt med Ridesum!”

Sara Ewert bor på Kosteröarna utanför Strömstad. Att ta sig till fastlandet med hästen för att träna tar nästan två timmar enkel väg med lastfärja. Ett stort projekt som sker max en gång per år.
– Så gissa om jag blev glad när jag hörde talas om Ridesum! säger Sara entusiastiskt.

I Ridesums tränarbank hittade Sara dressyrtränaren Eva Jungmark som hon nu tränar digitalt med en gång i veckan.
– Jag blev överrumplad hur bra det gick att träna digitalt med Ridesum! Min häst har utvecklats jättefint och jag har blivit en betydligt trevligare ryttare att bära på, berättar Sara.

Sara Ewert bor utan fasta landförbindelser på Kosteröarna. Via Ridesum hittade hon sin tränare Eva Jungmark som hon nu tränar digitalt med en gång i veckan.

Hjälp att hitta arbetsglädjen

Sara, som tidigare mest ridit islandshästar, beskriver sig och sitt sjuåriga Welsh Cob-sto Gwanwyn som ett amatörekipage:

– Vi ägnar mycket av vår tid till skogridning och körning. Men jag har också en hög ambition i att göra min häst rättvisa så hon är hållbar och välmående. Jag vill att vi båda ska vara i god form och utvecklas tillsammans.

Sara behövde hjälp med sin hästs arbetsglädje och framåtbjudning i paddocken, men visste inte riktigt vad hon skulle göra. När hon fick höra talas om Ridesum laddade hon ned appen och sökte efter tränare i Götaland. Även om hon främst behövde träna digitalt tänkte hon att det kunde vara bra att ses ibland. Eva Jungmark dök upp i sökresultatet och Sara skickade en bokningsförfrågan som Eva direkt svarade på.


Bättre fokus under Ridesum-lektioner

Sara minns den första digitala Ridesum-lektionen för Eva mycket väl:

– Vi körde igång direkt och Eva fick snabbt koll på min häst. Jag fick jobba mycket med grunderna – framåtbjudning, liksidighet och min sits. Jag märkte direkt att när jag korrigerade sitsen blev min häst bättre också. Det var jättekul och jag var helt genomsvettig efteråt!

Sara berättar också att hon får en väldigt bra känsla under digitala Ridesum-lektionerna:

– Jag upplever att jag har lättare att hålla fokus med min tränare i öronen. Det finns ingen jag behöver vända mig till eller stanna för att lyssna på. Evas instruktioner går rakt in i huvudet, det är väldigt effektivt.

Eva Jungmark håller med:

– Ryttaren fokuserar bättre på instruktionerna när de kommer digitalt. Vid ”IRL-träningar” vill ryttaren ganska ofta stämma av med mig och tappar då fokus i ridningen. Det blir mer effektivt och inga mikropauser när man tränar via Ridesum.

Teoripass och inspelade träningar hjälpt mycket

Inledningsvis bokade Sara också ett teoripass med Eva. Där fick de möjlighet att lära känna varandra och Sara fick en bra bild av Evas pedagogik och arbetssätt. På så vis kunde de fokusera enbart på ridningen när de hade ett träningspass tillsammans.

Sara har också uppgraderat sitt Ridesum-konto till Premium för att kunna titta på sina inspelade träningar efteråt.
– Jag vill få ut maximalt av varje träning. Framför allt tittar jag på mig själv, hur det såg ut och vad jag kan korrigera. Det blir ett bra hjälpmedel att visualisera vad jag vill göra.

Att åka från Kosteröarna med häst är ett tidskrävande projekt som tar nästan två timmar enkel väg. Sara får stå med sin häst på en lastfärja bland traktorer och annan last. Digital träning med Ridesum har förenklat Saras träningsvardag enormt och gjort att utvecklingen tagit fart ordentligt.

Spetsade öron vid paddocken

Nu har det gått några månader sedan Sara började träna för Eva. De har även passat på att träffas två gånger. Sara upplever att hon sitter mycket stadigare i sadeln och med en mjukare hand. Eva har även hjälpt Sara att peppa sin häst att vilja utvecklas.

– Min häst har börjat acceptera arbete. Det var som att hon behövde få lite hjälp över tröskeln och känna ”Var det inte värre än så?”. Vi har hittat arbetsglädjen tillsammans och nu står hon med spetsade öron när vi ska gå in i paddocken. Det känns att hon tycker det är roligt. Tänk att man kan åstadkomma detta digitalt med sin tränare – det är så häftigt!

Till sist – när fördomar kommer på skam
Det finns också en rolig twist i Saras historia om hur hon hittade Eva. Sara och hennes vän var på besök i ett stall på fastlandet och kikade in i ridhuset där det pågick en lektion. Tränaren i hörnet ingav stor respekt och verkade vara mycket bestämd och sträng. ”Gud, en sådan tränare skulle vi aldrig våga träna för” tänkte de. Tiden gick och Sara började träna digitalt för Eva som hon hittat i Ridesum. En dag bestämde de att Eva skulle åka ut till Sara på Kosteröarna och när Sara möter henne vid båten ser hon att det är den där stränga tränaren de sett i ridhuset!
– Visst är Eva bestämd och rak – men också så härlig med massor av humor! Vi har väldigt roligt tillsammans! Tänk vad ens fördomar kan komma på skam, säger Sara och skrattar.

Har du en Ridesum Story att dela och inspirera andra med?
Tipsa oss på hello@ridesum.com eller skicka meddelande på Facebook eller Instagram.