Working Equitation-receptet förmedlas från Portugal till Piteå via Ridesum

”Jag vill inte se hästar dansa”. Maja Forsell, 23 år, var inte alls intresserad av ridning som treåring. Idag drömmer hon om att representera Sverige i VM i Working Equitation. Till sin hjälp har hon förebilden Astrid Hedman som finns 400 mil bort. Maja rider i paddocken i Piteå och Astrid undervisar live från sitt vardagsrum i Portugal via Ridesum.

Maja kommer från en hästfamilj i Piteå och upptäckte genom sin systers häst att ”dansa med hästar” kanske inte var så dumt trots allt. Efter ett par år fick Maja upp ögonen för Working Equitation och åkte till Portugal på praktik hos Astrid Hedman, beridare och tränare i dressyr och Working Equitation. Där fick Maja ridlektioner och möjligheten att på nära håll se Astrid träna.

– Hon rider så mjukt och fint. Jag fick en uppenbarelse när hon pratade dressyr. Och jag hittade mina sittben för första gången hos Astrid. Nu använder jag dem flitigt, konstaterar Maja.

När Maja Forsell kan rida regelbundet för tränaren Astrid Hedman via Ridesum har Icaró har gått från ranglig tonårspojke med långa ben till en riktig häst (som nu mäter hela 1,76 cm i mankhöjd!). Maja upplever också att hon själv inte lägger sig till med olater, utan utvecklas snabbare än tidigare.

”Världens bästa uppfinning!”

Maja köpte sin Lusitanohäst Icaró i Portugal. Han var då fyra år och fick stanna ett år för träning hos Astrid innan han åkte vidare till Piteå. Maja ville väldigt gärna fortsätta träna för Astrid – något som är lättare sagt än gjort när det är över 400 mil mellan varandra. Hösten 2019 fick Maja höras talas om Ridesum och var snabb att testa – skulle detta ge henne möjligheten att träna för Astrid? Och javisst, det fungerade jättebra. Nu tränar Maja för Astrid varannan vecka.

– Jag älskar Ridesum – det är världens bästa uppfinning! Och fungerar Ridesum mellan Vitsand (orten nära Piteå där Maja bor), som ligger mellan två berg och nästan utan mobiltäckning, och Portugal – då funkar Ridesum överallt, menar Maja.

Majas mamma filmar och Maja har på sig sin telefon med hörlurar för att lyssna på Astrid som coachar från vardagsrummet i Portugal. De köpte en nyare telefon för att få ännu bättre bild och streamar träningen via 4G.

Astrid coachar Maja på tävling – från Portugal

Nyligen tävlade Maja för första gången med Icaró. Varken hästen eller Maja har någon stor tävlingserfarenhet och Maja kände att hon ville ha all hjälp hon kunde få. Därför fick Astrid vara med via Ridesum och coacha Maja på framridningen.

– Både jag och min häst kunde slappna av, vi hittade lugnet och fick en bra uppvärmning med Astrid i öronen. Via Ridesum såg hon även när jag red programmet och kunde ge mig feedback live direkt efteråt, vilket var jättebra, berättar Maja.

Maja och Icaró landade på fina 65% i sin första tävlingsstart i LB:3. På nästa tävling planerar Maja att ha Astrid med igen digitalt.

Då tränaren Astrid Hedman numera bor i Portugal kan hon inte vara så ofta i hemstaden Piteå. Men det stoppar henne inte från att coacha sin elev Maja Forsell. Via Ridesum kan hon till och med följa med på tävling och stötta Maja på framridningen.

”Hänt jättemycket i utvecklingen”

Sedan Maja började träna regelbundet för Astrid via Ridesum har utvecklingen gått snabbt framåt.

– Det har hänt så mycket så jag kan inte ens förklara. Jag slipper ha sex månaders uppehåll mellan våra träningar och riskerar inte att lägga mig till med stora olater. Astrid ger mig nycklarna till att få bättre koll på mig själv och min häst. Och när Astrid säger att jag sitter bra – då växer jag tio meter!

Maja menar att hon är lyckligt lottad att ha både Astrid och sin hemmatränare Erika Viklund. Med Erika tränar hon IRL och får ytterligare kunskap, så kombinationen med hemmatränare och ”distanstränare” ger Maja en väldigt fin häst.

– Icaró har gått från en ranglig tonårspojke med långa ben till en riktig häst. Mitt stora mål närmaste åren är att ta mig till SM i Working Equitation och mitt drömmål är att representera Sverige i VM. Och så vill jag lära mig att rida lika bra som Astrid!

Har du en Ridesum Story att dela och inspirera andra med?

Tipsa oss på hello@ridesum.com eller skicka meddelande på Facebook eller Instagram.