Astrid Hedman – hästentreprenör i Portugal som möter de bästa

Astrid Hedman skulle stanna i Portugal ett år. De blev nio år. Hon har fått chansen att tävla mot de bästa ryttarna, vilket varit mycket utvecklande. Foto: Carolina Duarte

Astrid Hedman är, som hon själv uttrycker det, superhästnörden från Piteå som bara skulle stanna i Portugal för att jobba med hästar i ett år. Nu har det gått nio år. Kulturen, klimatet och möjligheten att tävla mot de bästa har fått henne att stanna. 2018 representerade hon Sverige i VM i Working Equitation. Nu siktar Astrid mot ett nytt mästerskap och att fortsätta utvecklas som hästentreprenör.

Det var ett YouTube-klipp som väckte nyfikenheten för Working Equitation 2011.

– Jag tyckte det såg väldigt spännande ut med de olika momenten och ville lära mig mer, berättar Astrid, som tävlat upp till S:t Georges i dressyr och 110 cm i hoppning.

Astrid funderade på att åka och jobba utomlands. Hennes tränare tyckte att hon skulle satsa på ett annat land än Tyskland och Holland då det kan vara en ganska sträng och tuff kultur där. Med den feedbacken och det nyvunna Working Equitation-intresset köpte Astrid en flygbiljett till Portugal. Där började hon hos en portugisisk beridare och fick sen chans att jobba i flera olika stall. 2014 kom hon till Renato Piairo, uppfödare av Lusitanohästar, där hon stannade i fem år och fick chansen att själv ha huvudansvar som beridare.

– Jag fick rida sex till åtta hästar varje dag och lärde mig jättemycket. Hästarna hade väldigt olika personligheter, förtjänster och utvecklingsområden, vilket har gett mig många verktyg att jobba med. Efter fem år kände jag att det var dags för en ny utmaning så jag bestämde mig för att testa köra eget, berättar Astrid.

5 min till stallet och stranden

Astrid bor idag i Esposende som ligger i norra Portugal. Hemifrån har hon fem minuter till stranden och fem minuter till stallet. Under högsommaren blir det 28-30 grader varmt och under vintern upp till 15 grader. Väldigt annorlunda jämfört med hemstaden Piteå där det ofta är snö från november till maj. Vid sidan av klimatet upplever Astrid att Portugal även har andra fördelar:

– Jag trivs superbra där jag har hästarna nu. Det är ett stall med 70 hästar och fina banor och hagar. Det finns många tävlingar och eftersom Portugal är ett relativt litet land rider man ofta i samma klasser som ryttarna i OS-laget. Det gör att man blir motiverad att bli ännu bättre!

Coachar elever i Sverige – från Portugal

Förra året startade Astrid sitt eget företag som fokuserar på att utbilda och sälja hästar. Hon brukar även åka hem till Sverige några gånger per år för att coacha elever. En av dem är Maja Forsell som Astrid har lektion med via Ridesum varannan vecka. Astrid har även coachat Maja på framridning på tävling via Ridesum:

– Det var häftigt! Det kändes verkligen som jag var där på framridningen, trots att jag var 400 mil bort. Jag kunde ge Maja feedback både medan hon värmde upp och direkt efter hon ridit programmet då jag tittade på det live via Ridesum. Det var väldigt bra eftersom Maja hade kvar känslan i kroppen då.

Nu när Astrid säljer hästar till Sverige planerar hon även att coacha köparna vidare med sin häst via Ridesum. Det blir ett bra stöd att, förutom hemmatränaren, få hjälp av henne som har utbildat hästen.

Trots att Astrid utbildar sina elever i Sverige via Ridesum, besöker hon dem fortfarande några gånger om året för att coacha dem ansikte mot ansikte.

I Working Equitation kombineras lydnad, samspel och fart på ett spännande sätt. Här är Astrid Hedman på hästen Fandi da Ribeira i manövertestet där man bl.a. får öppna och stänga en grind. Foto: Carlos Hernani.

Working Equitation – det ultimata testet för häst och ryttare

Working Equitation är en relativt ny gren som växt snabbt. Den består av tre moment. Det första är ett dressyrprogram på 20×40-bana. Där är det mer fokus på hästens ridbarhet och lydnad än stora gångarter. Nästa moment är ett manövertest med hinder där man också blir bedömd av domare.

– Det kan handla om att öppna och stänga en grind, gå över en bro eller rida i en åtta runt tunnor där åttan ska vara symmetrisk och galoppbytena ska ske på ett exakt ställe. Lydnad och hästens tillit till ryttaren är viktigt. Grinden på tävlingen ser ju troligtvis annorlunda ut än hemma, berättar Astrid.

Det sista momentet är ”Speed” då man rider en hinderbana på tid. Välter man en tunna får man tidspålägg, träffar man en ring med lansen på en trätjur får man tidsavdrag. Här får hästen inte bli för het, utan man måste kunna göra snäva och kontrollerade svängar.

– Det blir bra ridning. Kommunikationen med hästen är jätteviktig. Man kan inte sparka på och slita runt, utan det gäller att rida fort med hög teknik. Det är skitkul och hästarna tycker också att det är väldigt roligt, säger Astrid.

Den som har högst poäng från alla tre moment vinner.

EM 2021 och nya idéer sikte

Astrid tävlade för Sverige i VM i Working Equitation 2018, vilket var en stor upplevelse:

– Det var jättehäftigt. Jag kände mig ganska liten på den stora arenan och behövde ett mästerskap för att se hur allt funkar. Nästa gång vill jag prestera mer resultat. Det vore även roligt att rida mästerskap i dressyr!

Nu siktar Astrid mot både EM och VM i Working Equitation. Utöver det vill hon utvecklas som tränare och fortsätta att utbilda och sälja hästar.

– Jag tror på ett helhetskoncept när det gäller att sälja hästar som jag vill utforska. Från att hjälpa till med provridning till hela processen med betalning, ägarbyte, transport och fortsatt träning. När man är entreprenör finns det många spännande möjligheter! avslutar Astrid.

Har du en Ridesum Story att dela och inspirera andra med?

Tipsa oss på hello@ridesum.com eller skicka meddelande på Facebook eller Instagram.  Tagga gärna Ridesum i sociala medier – #ridesum eller @ridesum! (För att vi ska kunna se det behöver du ha ett öppet konto).

Astrid siktar mot EM i Working Equitation 2021 och drömmer även om att rida ett mästerskap i dressyr i framtiden. Foto: Carlos Hernani.