”Det är viktigt ha ett välfungerande team runt sig”

Ida Dögl är tävlingsryttare, unghästutbildare, hopptränare och snart legitimerad psykolog! Hon har jobbat hos både Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard och drivit hästföretag i många år. Vi var såklart nyfikna på Ridesumtränaren Ida – så vi ställde några frågor!

Du var tidigare beridare hos Malin Baryard, vad är dina topp tre lärdomar från tiden där?

– Det viktigaste jag lärde mig där var att:

  • våga lita på min egen förmåga.
  • det är viktigt ha ett välfungerande team runt sig.
  • våga lita på min egen känsla i ridningen.

Du är både ryttare, tränare och snart legitimerad psykolog – berätta hur kombinerar du detta?

– Jag försöker sy ihop mina kunskaper och vidareförmedla dessa genom föreläsningar, kurser och mental träning/samtalsterapi för ryttare. Det mentala är extremt viktigt för vår prestation och för att kunna nå våra mål och utvecklas som ryttare.

Vilka är de största utmaningarna upplever du som egenföretagare inom ridsporten?

– Den största utmaningen är att få tiden att räcka till, haha. Jag tycker att det ibland är utmanande att försöka kombinera idrottsprestation (prestera bra och utvecklas i tävlingssammanhang) och samtidigt driva ett ekonomiskt bärande företag. 

Du använder Ridesum som tränare och ryttare. Berätta hur hjälper Ridesum dig!

– Det är helt super när man är långt ifrån varandra! Man kan träna, ha träningar och samtal utan att man behöver använda många timmar till körning.

”Ridesum är helt super när man är långt ifrån varandra! Man kan träna, ha träningar och samtal utan att man behöver använda många timmar till körning.”

Vad är det bästa med ditt jobb som ryttare och tränare/coach?

– Jag brinner för hästarna och utveckling och tycker att det är väldigt kul att kunna få inspirera och hjälpa andra genom att dela med mig av det jag har lärt mig genom åren. Det är också inspirerande för mig att få se och vara en del av mina elevers och klienters positiva utveckling.

Vad är det viktigaste som ryttare bör reflektera över när de köper häst?

– Det viktigaste att tänka på när man ska köpa häst tycker jag är att reflektera över var man är i sin ridning, kunskap och satsning. Detta för att man ska kunna hitta rätt häst i rätt prisklass för sitt ändamål, sin ridning och för de som person. Om man inte själv är så erfaren tycker jag att det är bra att ta hjälp av någon som har bra kontakter.

Vem inspirerar dig och varför?

– En stor inspirationskälla för mig är min tränare Pether Markne, då han ser helheten hos alla hästar och ryttare, samt att han har en förmåga att se personen bakom ryttaren.

Boka Ida i Ridesum och följ hennes företag Doglhorses på Instagram och Facebook.