Ewa Lindahl-Åsberg brinner för ridsport och driver Ewas Ridsport, där hon erbjuder föreläsningar, kurser, coaching och ridlektioner. Ewa är diplomerad coach och beteendevetare med en magisterexamen i psykologi från Stockholms Universitet. Hon kombinerar sina erfarenheter från träning av häst och ryttare med coachning och mentala byggstenar.

Vad är det bästa med ditt jobb som tränare/coach?

– Att vara en del i andras utveckling och framgång. Att tillsammans med de jag coachar skapa förutsättningar för en hållbar träning, men en positiv häst och ryttare. Det är fantastiskt roligt!

Du jobbar med hållbar träning för både häst och ryttare. Berätta vad är hållbar träning och varför är ett hållbart träningsupplägg viktigt?

– Hållbar träning är en träning som stärker och bygger upp en frisk och sund häst, både mentalt och fysiskt. En positiv häst som är hållbar över tid. Med rätt träning anpassas träningen efter varje individ, både häst och ryttares förmågor och förutsättningar. I mitt arbete som ryttarcoach utgår jag ifrån ett mentalt system som vilar på coachingprinciper och består av 7 steg.

1) Mål, 2) Plan, 3) Fokus & Mental närvaro, 4) Känn in hästen och er kontakt 5) Anpassa alternativen 6) Träna 7) Återhämtning, utvärdera & Reflektera. Systemet fungerar både för en långsiktig planering, men också för varje ridpass.

Det pratas mycket om dagsform, vad betyder det? Vad ska man tänka på kring dagsformen?

– För mig innebär dagsformen att känna in hästen för dagen. Vi är individer, både häst och ryttare, och påverkas av mycket. Att känna in dagsformen inkluderar; hur hästen känns i kroppen och svarar på hjälperna, att känna in temperament och inställning till arbete. Inom coaching pratar vi ofta om nuläget, och dagsformen är just precis det – nuläget och det aktuella utgångsläget. Genom att vara aktiv med att stämma av hästen, nuläget och dagsformen, kan du snabbare också se när något avviker eller när en utveckling till det bättre sker.

Men många tävlar ju och har ett pressat schema för att utvecklas och kunna kvala in till nästa tävling till exempel. Då går det väl inte att lägga om planeringen?

– Det är en jättebra fråga och väldigt viktigt att se att det inte finns någon motsättning här, det är en förutsättning att ha med i sin planering och beräkning att vi utövar vår sport tillsammans med hästarna. Det är vår uppgift som ryttare och tränare/coach att skapa en planering och ett träningsupplägg som fungerar, utmanar, utvecklar och samtidigt är just hållbart. I detta finns ingen motsättning som jag ser det, inte om du gör det med kunskap och erfarenhet.

I och med att du tävlingsrider kommer en viss press på att prestationen ska ske just på utsatt dag och tid, det är oundvikligt. Där finns det mycket som varje ryttare mentalt kan göra för att skapa de bästa förutsättningarna på tävlingsdagen. När det gäller hur du förbereder dig själv och hästen både fysiskt och mentalt för att kunna prestera på utsatt tävlingsdag, vid pressade kval, tror jag att de flesta är eniga om att eventuella genvägar (att pressa en häst för hårt på för kort tid), alltid visar sig vara senvägar med risk för skador och en mindre självsäker och positiv häst som följd.

”Ridesum öppnar möjligheter att övervinna delar av utmaningen med tid.”

 

Hur kan man anpassa alternativen?

– Att anpassa träningsalternativen är ett viktigt steg i mitt system, som vilar på coachingprinciper, men är också anpassat till att vi ska prestera tillsammans med hästen.

  • Efter att du som ryttare har känns av dagsformen, känt in hästen och etablerat er kontakt är det dags att börja träna.
  • Du kommer till varje träning med ett mål och en plan som i sig återkopplar till ditt övergripande mål och planering, men här kommer ett viktig steg och det är att anpassa planen och alternativen så att det blir ett optimalt träningspass efter rådande förutsättningar (exempelvis: underlag, dagsform, andra omständigheter som utbildningsnivå, ålder, din egen erfarenhet och utbildningsnivå samt ditt fokus för dagen som ryttare).
  • När du anpassar alternativen handlar det om att ta hänsyn både till nuläget/dagsformen men också till ditt övergripande mål, målet för dagen och den plan du haft med dig till ridpasset.
  • Anpassningen av alternativ blir att just hitta de övningar som passar bäst för att uppnå dina mål.
  • Exempel: säg att du exempelvis har som mål med dagens ridpass att träna galoppen för att stärka den och öka hästens balans och bärighet. Du hade en plan om att träna det genom att börja med tempoväxlingar på raktspår, för att din häst normalt har lite för lite eget påskjut och brukar svara bra på denna övning. När du känner av dagsformen är hästen mycket mer framåt och ligger i stället på mer än du önskar. Ditt mål är detsamma, men du anpassar träningsalternativen och kanske i stället väljer att träna galoppfattningar på böjt spår med 3,5 eller 8 språng, för att i stället få rida på hästens framåtbjudning, men också få hästen att vänta på dig, inte rusa iväg, träna styrka, balansera och bära sig bättre på bakdelen.

Hur kan du som tränare och coach hjälpa ryttaren med detta?

– Som ryttarcoach är det mitt uppdrag att vägleda och utmana ryttaren, för att skapa utveckling hos både häst och ryttare. Jag tror också att jag som coach kan bidra med ett annat perspektiv, även om det ofta handlar om ”vanliga” uppsuttna lektioner.

Vilka är de största utmaningarna upplever du som egenföretagare inom ridsporten?

– Att få tiden att räcka till! Haha, nja det kanske inte är specifikt för just företagande inom ridsporten, det gäller nog alla egenföretagare. För ridsporten upplever jag en förändring, att den gå mot att vara mer och mer professionell både vad det gäller hästhållning och träning. Vilket jag tycker är bra och välkomnar! Jag ser också fram emot förändringen som ny teknik skapar. Här är Ridesum ett jättebra exempel, där vi kan utmana tidsbrisen genom att spara in på resor.

Vad är det viktigaste som ryttare bör reflektera över efter ett träningspass med sin häst?

– Vad gjorde ni bra? Hur kan du bygga vidare på det? Vad har fungerat mindre bra, varför? Nådde du ditt mål med träningen, varför/varför inte? Ställ alltid frågan: Vad tar du med dig från idag? Bra och mindre bra? En utvekling sker ofta stegvis, byggt på kontinuitet, att ha en riktning/ett system och att vara uthållig över tid. 

Du använder Ridesum som tränare. Berätta hur hjälper Ridesum dig!

– Det hjälper mig framför allt att kunna coacha elever oavsett avstånd: Ridesum öppnar möjligheter att övervinna delar av utmaningen med tid.

Vem inspirerar dig och varför?

– Först och främst mina elever och de hästar jag tränar. Älskar verkligen att se utvecklingen och att vara en del i det. Inget kan vara så inspirerande som ett riktigt bra ridpass, oavsett om jag står på backen som ryttarcoach eller tränar själv. Mina elever inspirerar mig också att själv söka mer kunskap, hitta fler och fler alternativ för varje ekipage att utvecklas.

Jag inspireras också av skickliga ryttare på tävlingsbanan, de framgångar Sverige har nu inom sporten är verkligen inspirerande. Jag är mest intresserad av dressyr och där finns många personer, Isabell Werth, Therese Nilshagen, Patrik Kittel, Helen Langehanenberg. Angelica Byström tycker jag också rider väldigt trevligt. Kanske lite skadad av mitt yrkesval som beteendevetare och coach är jag också inspirerad av Peder Fredricsson och hur han har nått framgångar. Han ger en bild av att verkligen anpassa sitt system efter varje häst, samtidigt som han varit öppen med att han tydligt inkluderar den mentala biten för att skapa framgång.

Boka Ewa i Ridesum och följ hennes företag Ewas Ridsport på Instagram och Facebook.