Ridesumtränaren Nina Hofmann Küppers brinner för dressyr och driver sedan 2008 Wisbohammar Dressage, ett tävlings- och utbildningsstall som tar emot kundhästar för tillridning och försäljning. Hon är även dressyrtränare och den yngsta ryttaren i Sverige som ridit en världscupsfinal.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Ridningen! Jag jobbar främst med mina egna tävlingshästar. Jag har den fantastiska lyckan att ha hästar som vi äger själva och kan behålla. Vi köper dem unga, och utbildar hela vägen.

Vilka är de största utmaningarna upplever du som egenföretagare inom ridsporten?
– Största utmaningen är att få ekonomi i det man driver, och det är tyvärr svårt med inackorderingar. Det kostar mycket med kallhyra, foder, spån och personal. Jag har turen att äga en gård med mina föräldrar i Gnesta, vilket ger möjlighet att hålla en bra prissättning. Jag har ryttare som kommer till mig från Stockholm, eftersom det kostar lika mycket att ha inackordering och träning hos mig som det kostar att bara ha en stallplats i Stockholm.

Hur gör du för att få en god ekonomi i din verksamhet?
– Man måste vara självsäker, våga sätta ett bra pris och hålla det. Man ska inte skämmas för sina priser. Det handlar också om att kunna erbjuda sina anställda bra löner, vilket även kunderna är måna om.

Det är lätt att folk vill ha mer än det man erbjuder. Man behöver vara tydlig och förklara vad som kostar. En månadskostnad kan låta hög, men bryter man ner den till en dygnskostnad och förklarar att för det får hästen boxplats, foder och ridning så blir det lättare att förstå. Vi har även en prislista för extra tjänster. Hos oss får kunderna välja från den så servicen blir skräddarsytt för varje häst, eftersom alla hästar är olika.

Du har en diger meritlista och är bland annat den yngsta ryttaren i Sverige som ridit en världscupfinal (Nina red finalen som 20-åring). När du tittar i backspegeln – vilka viktiga vägval har du tagit som bidragit till framgångarna?
– Att jag lämnade Sverige och valde att flytta till Tyskland för att jobba i stall. Jag fick rida många olika hästar varje dag och det var otroligt mycket fokus på sist och inverkan.
Tyskland innebar också helt andra tävlingsmöjligheter. Man är mitt i smeten och det finns massor av tävlingar, vilket är ovärderligt.

Sedan ska man veta att det är lägre standard i Tyskland och mer ”maskinellt”. Man rider hästarna, sedan står de i boxen. Jag tror inte alls på hållbarheten i det.

Appen är så himla enkel att använda, och det känns som en vanlig träning.

Fler tränare och ryttare borde testa och själva uppleva det.

Hur förbereder du dig mentalt inför en kommande prestation?
– Har jag en häst som är lite stressad och nervös brukar jag knoppa själv inför tävling. Det skapar lugn och kontakt med hästen, man hittar varandras frekvens.

På tävling är jag noggrann med att ha min egen tid. Jag är själv i hästbussen, fixar saker i lugn och ro och planerar för starten. Jag sätter mig även ner en stund och visualiserar dressyrprogrammet. Jag ser hur jag rider, hur jag ska tänka i de svårare delarna, men även i de lättare delarna. Det är lätt att missa i de lätta delarna så det är bra att gå igenom dem också.

Framridningen är extremt individuell beroende på hästen. Jag värmer upp hästen, men sitter inte och trimmar rörelser. Hästen ska bli avspänd och på gott humör. Det ska vara enkelt och positivt, hästen ska känna att den är grym innan den presterar. Efter starten gör jag en kort reflektion hur det har gått, vad som var bra och vad vi kan jobba på till nästa gång. Jag har en viktig regel för alla; om du inte löst det hemma kommer du inte att lösa det på tävling heller.

Vad är det viktigaste som ryttare bör reflektera över efter ett träningspass med sin häst?
– Vad man själv har gjort för fel. Det låter inte så kul, men det är jätteviktigt att reflektera över sin egen påverkan. Det är lätt att säga att hästen har svårt för vissa saker. Jag brukar ställa ledande frågor så eleven reflekterar själv vad de gör och vad de kan ändra på för att lösa problemen.

Du använder Ridesum både som elev och tränare. Berätta hur hjälper Ridesum dig!
– Ridesum är en otrolig hjälp för elever som vill ha hjälp på framridning på tävling. Istället för att de ska ta med mig fyra dagar på ett meeting med kostnader för boende, mat etc, kan jag vara med via Ridesum inför starten. Det är en otrolig trygghet för eleven.

För mig själv har Ridesum möjliggjort att jag kan rida oftare för min tränare Pether Markne. Det är superbra att få kontinuerlig träning. Appen är så himla enkel att använda, och det känns som en vanlig träning. Fler tränare och ryttare borde testa och själva uppleva det.

Vem inspirerar dig och varför?
– Isabell Werth, eftersom hon tar upp häst efter häst på högsta nivå. Hon får hästarna att göra de svåra sakerna med lätthet och glädje.
I Sverige tycker jag att Pether Markne är helt outstanding på att få hästarna att jobba igenom kroppen. Och Louise ”Lussan” Nathorst som jag också tränar för. Hon har själv varit på absolut högsta nivå och har ett fantastiskt sätt att undervisa enkelt, men också otrolig detaljrikt.