Systrarna Elfstrand driver den största YouTube-kanalen i norden inom ridsport (!), driver ridsportbutiken Hästhuset, designar egna ridleggings, har skapat debatt kring allt från storlek på ryttare till vilket bett man kan tävla med. Dessutom hittar du övningar med Emma & Anna i Ridesum App! Vi ställde några frågor till Anna & Emma.

Vilken är den viktigaste lärdomen från att vara hästentreprenörer, som ni vill dela med er av till andra som drömmer om att bli entreprenörer?

– Vi är hästentreprenörer på ett kanske lite annorlunda sätt mot många andra. De flesta tänker nog att du måste rida tio hästar om dagen och driva ett stort stall, men bara du har fantasi och driv så finns det flera andra sätt att gå tillväga. Vi jobbar mer med sociala medier och webbshop, vilket är kul då vi får jobba med vårt största intresse på det sättet vi föredrar och är bäst på. Vårt tips är därför att hitta det du brinner för inom ridsporten och satsa på det!

Vad inspirerar och motiverar er?

De som motiverar oss allra mest är våra hästar. I de perioder de är skadade eller ur form så blir vi genast otroligt mycket mindre motiverade. Jag tror att det är många hästmänniskor som känner igen sig i just denna sorts motivation. Annars plockar vi lite inspiration från alla möjliga håll. Det kan vara alltifrån en video vi ser på Instagram, till en kommentar från en av våra följare. Vi får otroligt många bra tips och härlig inspiration från de som följer oss på våra sociala medier!

Hur tror ni att ridsporten kommer utvecklas de kommande fem åren?

Vi tycker oss se en positiv förändring inom ridsporten, även om det inte går så snabbt som vi skulle vilja. Det känns som om fler börjar reflektera över sin egen hästhållning och ridning och inte bara gör saker p.g.a. traditioner eller ”för att proffsen gör så”. Det är bra att vi blir fler och fler som vågar ifrågasätta delar av sporten, för hästarnas skull. Vi tror att hästsporten kommer att växa sig ännu större på sociala medier, och att fler kommer hämta sin inspiration därifrån, varför också Ridesum ligger bra i tiden och behövs för vår generation av hästmänniskor!

Vad är era favoritövningar med era hästar?

Vi är ganska ”basic” när det kommer till övningar under våra ridpass, och i dressyren så älskar vi alla övergångar, men också att flytta hästarna för skänkeln. När det kommer till hoppning och markarbete så gillar vi övningar där vi lätt kan checka av hur samspelta vi är med hästarna. Klockan är en perfekt sådan övning. Med bara bommar eller små hinder kan du checka av om hästen är framme för skänkeln, tar bromsen och lyssnar på dina vändande hjälper. En övning som också kan varieras beroende på din och hästens erfarenhet, och sådana övningar älskar vi! En annan favoritövning är att lägga fram två bommar med ungefär 25 meter emellan, och variera galoppsprången emellan dem.